Dostupni linkovi

Odluka zavisi od Koštunice


“Mi smo kao i mnogo puta do sada razgovarali i složili se da je od interesa za kosovske Srbe učešće u institucijama Kosova. Medjutim zbog male izlaznosti Srba na izbore da bi doneli odluku o učešću na njima nama je potrebna podrška i saglasnost Beograda”, kaže Oliver Ivanović, čelnik Srpske liste za Kosovo i Metohiju odgovarajući na mnogobrojne napise u medijima da su poslanici ove liste već doneli odluku da učestvuju u radu institucija Kosova.

“Mi smo jos jedanput istakli da je ucescem u institucijama uvek lakse obezbediti ono sto su bitni i vitalni interesi Srba i srpske zajednice, koje mi predstavljamo, ali smo jos jednom pozvali zvanicni Beograd da nam za to da podrsku, jer u protivnom cemo biti u vrlo losoj poziciji, jer ne mozemo na svoju ruku da uradimo posle tako lose izlaznosti”.

Pozvali smo Beograd da se jos jednom izjasni o tome, da pojasni svoj stav oko naseg ucesca, kaze Ivanovic i dodaje da su tokom prosle nedelje bili na sastancima kod predsednika drzavne zajednice Svetozara Marovica, ministra spoljnih poslova Vuka Draskovica i predsednika Koordinacionog centra za Kosovo, Nebojse Covica.

“Njih trojica imaju prilicno usaglasene stavove po tom pitanju, skoro jedinstven stav, rekao bih da je ucescem u institucijam mnogo lakes ostavriti to. Konacno mi smo planirali da tokom iduce nedelje vidimo is a Labus, tako da ostaje da jos sa premijerom Kostunicom eventualno porazgovaramo i njegov stav ili promenimo ili na njega bitno uticemo da on shavti da je ovo resenje a ne bojkot ili blokada.

On smatra da bi kao prelazno resenje moglo posluziti ucesce u radnim grupama za implementaciju standarda

Na osnovu kontakata koje smo imali sa predstavnicima institucija Kosova mislim da oni dosta iskreno ponavljaju svoj poziv za nasim ucescem u radu institucija Kosova, kaze Ivanovic.

“Mislim da oni ponavljaju dosta iskreno svoj zahtev, posit da mi ucestvujemo u institucijama. Medjunarodna zajednica je takodje jedinstvena u tome. Sve je to u redu ali nama to nije dovoljno da se odlucimo na tako tezak, ozbiljan korak jer prosto mi moramo imati podrsku citavog stanovnistva, a to cemo indirektno obezbediti ukoliko dobijemo punu i javnu podrsku vlasti u Beogradu”.

Nasa je procena da je doslo do odredjenih promena u ponasanju institucija, kaze Ivanovic komentarisuci jucerasnji poziv za povratak raselejnih Srba, koji su uputili premijer i predsednici opstina.

“Mislim da ce vreme, naredni period pokazati dali se radi o praznim recima ili se radi o iskrenoj promeni nacina razmlsljanja medju kosovskim Albancima”.

Predstavnici institucija Kosova su i pre jucerasnjeg poziva premijera mnogo puta do sada javno pozivali predstavnike kosovskih Srba da ucestvuju u radu institucija Kosova. Ucesce u institucijama je i jedan od zahteva sa poslednje sednice Saveta bezbednosti UN.

U institucijama Kosova za sada ucestvuju samo predstavnici Gradjanske incijative Srbija i njen je lider Slavisa Petkovic, ministar za povratak i zajednice u vladi Kosova.
XS
SM
MD
LG