Dostupni linkovi

Hrvatska jedinstvena oko 17. ožujka


Ne samo hrvatska Vlada, nego i parlamentarne stranke lobirat će među svojim evropskim partnerima za 17. ožujka kao datum početka pregovora o hrvatskom članstvu u Evropskoj uniji, dogovoreno je na današnjem sastanku premijera i predsjednika vladajućeg HDZ-a Ive Sanadera sa čelnicima parlamentarnih stranaka. Novinarsko pitanje ministrici vanjskih poslova i evropskih integracija Kolindi Grabar Kitarović bilo je – je li situacija ozbiljna, a njen odgovor bio je i više nego diplomatski. Slično je kao i svaki puta kada se određivao neki važan datum za Hrvatsku, kazala je:

„Međutim, ja bih rekla de je u ovom trenutku stanje možda najozbiljnije od svih situacija koje smo imali do sada, međutim ja vjerujem da ćemo dokazati da Hrvatska doista čini sve što je u njenoj moći kako bi ispunila svoju obvezu i dokazala svoju vjerodostojnost.“

Na novinarsko pitanje, ona je kazala kako ne zna ništa o mogućoj još jednoj haškoj optužnici za Hrvatsku, o čemu su špekulirali domaći mediji. Znakovito je da se novinarima obratila samo ministrica Grabar Kitarović, a ne premijer Sanader i čelnik oporbenih socijaldemokrata Ivica Račan, kao uvijek do sada u ovakvim prigodama. Zato smo za posebnu izjavu nakon sastanka zamolili predsjednika Istarskog demokratskog sabora Ivana Jakovčić:

„Jedinstveno je opredjeljenje svih nas da pregovori trebaju otpočeti 17. ožujka, zato što Hrvatska maksimalno surađuje sa Haškim tribunalom.“

Vezivanje datuma početka pregovora uz izručenje Gotovine nije potrebno, jer postoji suspenzivna klauzula, dodaje Jakovčić. Dapače, u hipotetskoj situaciji da Gotovina nikad ne bude uhićen, znači li to da pregovori nikada neće ni početi, pita istarski župan.

Potpredsjednik samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac prenio je svoje upozorenje na negativnu klimu koja se stvara u hrvatskom društvu:

„Očekujemo da političke stranke, koje sačinjavaju neku vrstu saveza za Evropu, spriječe ovo što se trenutno događa, a to je jedna vrsta desničarenja u hrvatskoj javnosti, to je jedna vrsta evropskog antisentimenta koji se razbuđuje i kojim Hrvatska sasvim sigurno ne može na valjan način obaviti posao do 17. ožujka, kao što bismo svi mi htjeli.“

Dodajmo da je hrvatski predsjednik Stipe Mesić danas telefonski izvijestio glavnu hašku tužiteljicu kako su provjereni svi postojeći tragovi u slučaju Gotovina, ali da mu se nije ušlo u trag. On je prenio da Carla del Ponte sada, nakon poduzetih akcija, vjeruje u uspjeh i hrvatsku vjerodostojnost u rješavanju toga slučaja. Ipak, dodao je Mesić, Carla del Ponte očekuje da se general Gotovina pojavi pred Haškim sudom.
XS
SM
MD
LG