Dostupni linkovi

Obilježena godišnjica pogibije Trajkovskog


Tužna godišnjica obilježena je danas u Mostaru - smrt predsjednika Makedonije, Borisa Trajkovskog, i devetočlanog izaslanstva Republike Makedonije, koji su poginuli u avionskoj nesreći nadomak Mostara.

Predsjednik Trajkovski želio je sudjelovati na međunarodnoj investicijskoj konferenciji u Mostaru, svjestan značaja gospodarskog povezaivanja regije, istako je danas Dragan Čović, bh. član Predsjedništva, obraćajući se na mjestu pada aviona predstavnicima Republike Makedonije, porodicama nastradalih, te članovima diplomatskog kora u BiH i predstavnicima bh. vlasti. Nažalost, dodao je Čović, nesreća nas je razdvojila i zaustavila uspon jednog od onih lidera koji su dobro znali da je u tranzicijskom razdoblju najvažnije sporazumijevanje upravo na prostorima koji su bili u prošlosti opterećeni svojim nesporazumima:

“Kao moderni političar, on je uspio u svojoj zemlji zorno pokazati da pregovori, pa i o onim najdelikanijim temama, nemaju alternative. Za nas je bio prije svega prijatelj, ali i jedan od onih lidera koji je na međunarodnom planu predstavljao jedan novi val balkanskih političara, čija je prvenstvena zadaća bila europeizacija ovog prostora, ali i izmjena već ustaljene slike o Balkanu.”

Predsjednik Trajkovski bio je istinski prijatelj BiH, omiljen čovjek svog naroda, kako je na komemorativnoj sjednici, upriličenoj u Mostaru, rekao predsjedavajući bh. predsjedništva, Borislav Paravac:

“Čuvajući uspomenu na predsjednika Borisa Trajkovskog, mi zapravo tako izražavamo poštovanje prema našoj prijateljskoj zemlji Makedoniji i njenim narodima.”

A da vizija Trajkovskog i dalje živi, u svom obraćanju potvrdio je i predsjednik makedonske vlade, Vlado Bučkovski:

“Godinu dana nakon smrti Trajkovskog, možemo potvrditi kako njegovo djelo ne samo da nije zapostavljeno, već s ponosom možemo reći da se nastavlja intenzivnije - do ostvarenja zacrtanih ciljeva.”

Nakon komemoracije u Mostaru, uz prisustvo članova porodica poginulih, te članova Predsjedništva BiH, Vijeća ministara, diplomatskog kora, predstavnika Republike Makedinije i brojnih uzvanika, upriličeno je otkrivanje spomen-obilježja na Matića brdu na Rotimlji, na mjestu pada aviona. Kameni spomenik, na kojem su uklesana imena poginulih, te makedonska zastava, zajednički su otkrili član Predsjedništva BiH Sulejman Tihić i predsjednik Vlade Makedonije, dr. Vlado Bučkovski.
XS
SM
MD
LG