Dostupni linkovi

Novi rok za RS - april


Od danas BiH ima potvrdu Haškog tribunala da je prva država u regionu koja ima priliku da procesuira ratne zločine koji su počinjeni na teritoriji BiH. Ovom rečenicom Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, Pedi Ešdaun, i službeno je objavio početak prebacivanja dijela procesa koji su do sada vođeni pri Haškom tribunalu na pravosuđe BiH. Uspostavljeni su svi pravni i institucionalni uvjeti za to, naglašava Visoki predstavnik, ne želeći dati odgovor na upit kada će prvi haški predmeti biti ustupljeni Vijeću za ratne zločine pri Sudu BiH:

“I da znam ne bih vam to rekao. Ko i kada, odluka je i nadležnost Haškog tribunala. Ali znam da je glavna tužiteljica Karla Del Ponte nestrpljiva da to obavi, jer već neko izvjesno vrijeme vrši pritisak na nas. I mislim da će se to desiti vrlo brzo, moguće i za par dana.”

Ešdaun je istakao da BiH konačno može biti punopravni partner Haškom tribunalu i da dokazuje da se ratni zločini mogu procesurati u BiH, a ne upućivati u treće zemlje. Sukladno tomu, on je komentirao i zahtjev vlasti Beograda da im bude prepušteno suđenje umirovljenom generalu Vojske RS-a Dragomiru Miloševiću, bivšem zapovjedniku Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske RS-a, optuženog za zločine tijekom granatiranja Sarajeva.

“Slučaj Miloševic je vrlo ozbiljan i Haški tribunal treba odlučiti da li će se procesuirati u Hagu. Ako ne, onda je Vlada BiH jasno rekla da je osposobljena da mu pruži pravično suđenje na svojoj teritoriji. Njegovi zločini su počinjeni u BiH i tu mu treba biti i suđeno.”

Visoki predstavnik je još jednom upozorio vlasti RS-a da u narednim tjednima moraju pružiti konkretne dokaze pune suradnje sa Tribunalom. On podsjeća da će NATO u aprilu ponovo razmatrati zahtjev BiH za primanje u program Partnertsvo za mir, što će zavisiti o uhićenju optuženih za ratne zločine:

“Moj stav je da RS ponovno propušta da ispuni svoje obveze. Nakon transfera optuženog Save Todovića u Hag, i pored obećanja, drugih transfera nije bilo. Vrijeme prolazi. I zato ću još jednom reći jasno: ako NATO ponovno odbije prijem BiH zbog nesuradnje sa Haškim sudom, ja ću ponovno, sa žaljenjem, poduzeti sankcije. Vrlo sam jasnu poruku prenio Banjoj Luci.”

Visoki predstavni međunarodne zajednice u BiH, Pedi Ešdaun, najavio je da će glavna tužiteljca Haškog tribunala Karla del Ponte 9. marta posjetiti BiH i tom prigodom zvanično otvoriti Odjel za ratne zločine Suda i Posebnog odjela pri Uredu tužiteljstva BiH.
XS
SM
MD
LG