Dostupni linkovi

Zajednička odgovornost BiH i SCG u ispunjavanju haških obaveza


Put ka evroatlantskim integracijama i NATO savezu ocijenjeni su najznačajnijim za Bosnu i Hercegovinu i Srbiju i Crnu Goru, rečeno je nakon završene sjednice Međudržavnog vijeća dvije zemlje. Najvažniji prioritet na tom putu, kako je rečeno, je saradnja sa Haškim tribunalom i mogućnosti saradnje dvije zemlje, kako bi svi osumnjičeni za ratne zločine bili predati sudu u Hagu.

Na novinarsko pitanje da li im je poznato da je Haški tribunal danas potvrdio optužnicu protiv bivšeg generala Vojske RS-a Radivoja Miletića, te da li znaju gdje se on nalazi, predsjedavajući Predsjedništva BiH, Borislav Paravac, i predsjednik Srbije i Crne Gore, Svetozar Marović, su odgovorili:

“Ja ne znam, prvi put sam čuo, s obzirom da je to nova vijest. Ne znam gdje se nalazi pomenuti general.”

“Znam samo da svi oni koje Hag potražuje treba da se nađu u Hagu i da odgovaraju za ono za šta ih Hag optužuje.”

Na sjednici je zaključeno kako su ekonomski odnosi između BiH i Srbije i Crne Gore izuzetno dobri. U prilog ovoj konstataciji naveden je i podatak da je nakon potpisivanja Sporazuma o slobodnoj trgovini robni promet povećan za 40 posto.
Predsjedavajući Predsjedništva BiH, Borislav Paravac, navodi još neke teme o kojima je danas bilo govora:

“Nezaobilazna tema je pitanje rješavanja izbjeglica, koje opterećuje i BiH i Srbiju i Crnu Goru. Konstatovali smo da taj problem stoji i kod Hrvatske. I podržali smo ponovo da se ova problematika rješava trilaterarno na relaciji Bosna i Hercegovina, Srbija i Crna Gora i Hrvatska.”

Predsjednik Državne zajednice Srbije i Crne Gore, Svetozar Marović, rekao je da dvije zemlje u narednom periodu trebaju unaprijediti odnose. Tako je dogovoreno da nadležna tijela za evropske integracije u Bosni i Hercegovini i Srbiji i Crnoj Gori potpišu protokol o konkretnim oblicima političke i pravne saradnje:

“Realizacija tih evropskih ciljeva i planova svakako podrazumijeva našu zajedničku odgovornost za ispunjavanje haških obaveza. I u tom pogledu smo se dogovorili da tu saradnju učinimo neposrednijom, kvalitetnijom. Konačno, nadam se defintivnom uspjehu u razrješavanju te jedne od najtežih bolesti koje opterećuju našu budućnost. Ta budućnost zavisi od prošlosti, a tu prošlost moramo pomiriti radi generacija koje žele da žive u evropskom društvu, što je jedan miran, civilizovan, demokratski siguran i prosperitetan život.”

Na petoj sjednici Međudržavnog vijeća za saradnju BiH i Srbije i Crne Gore je potpisano šest sporazuma. Radi se o sporazumima o određivanju graničnih prijelaza, pojednostavljenoj proceduri prolaska ljudi i roba na graničnim prijelazima Uvac i Ustibar -Vrgan, te saradnji u oblasti odbrane. Potpisan je i Ugovor o pravnoj pomoći u građanskim i krivičnim pitanjima i Ugovor o međusobnom izvršavanju sudskih odluka u krivičnim pitanjima.

Zbog različitih stajališta Bosne i Hercegovine i Srbije i Crne Gore, na dnevnom redu sjednice nije bio sporazum o granicama. Kako je najavljeno, ovaj sporazum trebao bi se naći na dnevnom redu naredne sjednice Međudržavnog vijeća dvije zemlje.
XS
SM
MD
LG