Dostupni linkovi

Tragovima Turekove prezentacije


Prezentacija bivšeg šefa Protuobavještajne agencije, Franje Tureka, koja kaže kako ja za račun britanske tajne službe pišem da se Gotovina skriva u Hrvatskoj je njegova osobna osveta, jer sam dulje vrijeme lobirao da se raskrinkaju njegove veze sa ljudima bliskim podzemlju i nekim medijima, kazao je novinar tjednika Globus, Gordan Malić, nakon razgovora sa radnom grupom.

“Nikada nisam napisao da je Gotovina u Hrvatskoj. Prema tome nema inklinacije, nema ničega. Ostaju samo moji kontakti, a ne želim o njima raspravljati. Moji kontakti su moja osobna stvar. Ako se vama više sviđa družiti se sa haškim bjeguncima, nego sa haškim istražiteljima, to je vaša osobna stvar. Ono što se njega tiče to su moji članci. On članke namjerno krivo interpretira. Nikada nisam napisao da je Gotovina u Hrvatskoj.”

Osobe koje je bivši šef Protuobavještajne agencije Turek u toj famoznoj prezentaciji pred dvije godine nazvao engleskim špijunima, u stvari su haški istražitelji, i moji osobni prijatelji, kazao je Malić.

“To su moji kućni prijatelji. Svima ću vam pokazati fotografije sa roštilja.”

Malić je optužio bivšeg šefa Protuobavještajne agencije da radi obavještajne analize isključivo po procjeni što bi se vlasti, ili budućoj vlasti, moglo dopadati. Dvije je takve analize objavio u najnovijem broju Globusa. U jednoj, rađenoj za mandata premijera Račana, neprijatelji su vrh katoličke crkve i desne stranke, a u drugoj, rađenoj taman pred povratak HDZ-a na vlast, neprijatelji su međunarodna zajednica, haški istražitelji i neki ljudi sa ljevice.

“Ako to nije dokaz da je čovjek potpuni konvertit, neprofesionalac i uhoda najnižeg ranga, onda ne znam što je.”

On je optužio Tureka da je u tjedniku Nacional, s kojim je, navodno, dulje vremena povezan, objavio dio svoje famozne prezentacije u kojim su fotografije haških istražitelja, čime će, upozorava Malić, pomoći haškim bjeguncima, a odmoći haškim istražiteljima. Radna grupa saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost i Vijeća za nadzor rada tajnih službi razgovarat će i sa ostalih četvero novinara koji su bili predmet Turekove prezentacije pred dvije godine, i koji su predstavkom zatražili da se ispita je li u njihovom slučaju kršen zakon.
XS
SM
MD
LG