Dostupni linkovi

“Opšta provjera” zaposlenih u Vojsci RS


Navodeći mjere koje je bi trebalo preduzeti kako bi se komanda i kontrola nad oružanim snagama BiH učinila efikasnijom, ministar odbrane Nikola Radovanović je izdvojio provjeru zaposlenih u Vojsci RS-a. Svi su obuhvaćeni opštom provjerom, kao prvom u lancu, kaže Radovanović:

“Druga je posebna provjera personala iz onih jedinica ili struktura koje su bile vezane ili učestvovale u neposrednom obezbjeđenju lica tokom rata ili neposredno nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma. Postoje podaci i druge prirode kojima raspolaže, u pravilu, ili NATO štab ili EUFOR. Međutim, oni nisu dostupni u cijelosti li u dijelovima Ministarstvu odbrane BiH. Oni dio tih aktivnosti povremeno objavljuju javnosti kroz privođenje pojedinih lica, ispitivanje na izdvojenim lokacijama i slično.”

U mjerama za spriječavanje pružanja pomoći optuženim za ratne zločine direktno se ne naređuje njihovo hapšenje, ali to jasno proističe iz cijelog teksta, ističe ministar odbrane:

“Svim pripadnicima oružanih snaga BiH upućena je direktiva, odnosno naređenje da je svaka vrsta podrške - prikrivanje, finansijska podrška ili bilo koja druga, uključujući i omogućavanje kretanja ili boravka - krivično djelo.”

Izvještaj, čiji su dijelovi predstavljeni javnosti prije sedam dana, nije potvrdio skrivanje Ratka Mladića prošlog ljeta u Han Pijesku. Utvrđeno je, međutim, kako je najmanje šest osoba Vojske RS-a odgovorno za isplate razlike plata na Mladićevo ime.
XS
SM
MD
LG