Dostupni linkovi

Funkcionalna i etnički otvorena decentralizacija


Akademik Esat Stavileci: Kao profesionalac koji se bavi trima oblastima – administrativnim pravom, javnom administracijom i lokalnom admnistracijom - ne mogu da se suprostavim konceptu i ideji decentralizacije zbog mnogo prednosti koje ima i koje se odnose na sirenje odgovornosti na vise stepena, priblizavanja usluga gradjanima, skracivanja puteva komunikacija vlast-gradjanin, prilagodjavanje uslova i okolnosti odredjene sredine, laksa identifikacija nepravilnosti, individualizacija.

STAVILECI: Mozda je od interesa da spomenem dve tri lekcije iz regiona u vezi sa decentralizacijom. Prvo, radi se o nesaglasnosti izmedju normativnog i realnog , drugo, u zatvaranju unutar sebe i parcijalizaciji interesa, i trece nedostatak sinhronizacije informacija.

RSE: Koji treba da bude pristup prema procesu decentralizacije?

STAVILECI: Ja mislim da mi prvo imamo potrebe za teoretske i empirijske studije kako bi se izgradio model decentralizacije koji bi prvo bio drustveno prihvatljiv, drugo, politicki prihvatljiv , trece profesionalno racionalan, cetvrto organizaciono funkcionalan i peto etnicki otvoren, posebno jos jednom isticem etnicki otvoren. Model decentralizacije treba da sugerisu gradjani kojima je namenjen. U vremenu kada nemamo stavove gradjana, ja smatram da je od velikog znacaja rasprava koja treba da se odvija u Skupstini Kosova, posto su u njoj predstavnici naroda.

Zelim da istaknem jos jednu cinjenicu, posto je Kosovo pod privremenom medjunarodnom administracijom prethodno bi trebalo da prevazidjenom ogranicenja kroz koja prolazi institucionalna vladavina na Kosovu. Ja sam skretao paznju u nekim momentima, da imajuci u vidu da srpska vlada siri ideju o teritorijalizaciji srpskog pitanja na Kosovu i Kosovo je zbog toga suoceno sa opstrukcijom Srba stvaranjem paralelnih organa i enklavama na etnickim osnovama. Zato mislim da ne korenspondira sa logikom ustavnosti, da se prenese vlast koja nije utvrdjena kao centralna vlast. Stoga zelim da ukazem na cetiri momenata - prvo, da se decentralizacija ne identifikujue sa teritorijalnom podelom, drugo, da decentralizacija ne nudi etnicku teritorijalizaciju, da se decentralizacija ne odvija u opstinama ili podopstinskim jedinicama na etnickim osnovama. Ovde imam u vidu sadasnju preokupaciju u vezi sa pilot zonama i pilot opstinama”.

RSE: Upravo pitanje pilot opstina je diskutabilno. Kako delovati u ovom trenutku?

STAVILECI: U materijalima koji su u opticaju se kaze da ce pilot zone biti uspesnije ako se njima da naziv pilot opstine i da bi to bila poruka da se pilot opstina moze pretvoriti u stalnu opstinu i da zato zavredjuje punu podrsku. Ovo kao da ne uzima u obzir neka pitanja koja su vazna kada konacni status Kosova jos nije utvrdjen. Prvo, posto institucije Kosova nemaju sva ovlascenja postavlja se pitanje sta decentralizovati.

RSE: Decentralizacija je zahtev i Kontakt grupe, kako delovati u medjuvremenu ?

STAVILECI: Pitanje efikasnost javnih sluzbi i reforme javne uprave treba posmatrati odvojeno, iako imaju logicke veze i mogu da se povezuju sa decentralziacijom. Moj je utisak da nije decentralizacija koja favorizuje status, vec je status ono sto bi favorizovalo decentralizaciju, zato institucijama sugerisem da se vise bave efikasnoscu javnih sluzbi i reformom javne uprave, da se i u sredinama gde zive manjine poveca stepen efikasnosti, medjutim nikako da se decentralizacija povezuje sa stvaranjem jedinica ili opstina na etnickim osnovama. To se ne desava nigde na svetu, zato to ne sugerisem ni na Kosovu.
XS
SM
MD
LG