Dostupni linkovi

SARAJEVO


Čelnici nekoliko vodećih političkih stranka u Bosni i Hercegovini dogovorili su za sutra sastanak u Neumu, ali za sada nije sigurno da li će na tom sastanku biti, kako su neke stranke najavljivale, reči o mogućnostima izmene Ustava Bosne i Hercegovine.
Skup pod nazivom "Funkcionisanje izvršne i zakonodavne vlasti na državnom nivou", sazvao je Dragan Čović, član Predsedništva Bosne i Hercegovine.
Čelnik stranke demokratske akcije Sulejman Tihić je izjavio da sastanak vidi kao uvod u promene Ustava Bosne i Hercegovine, ali su Srpska demokratska stranka i Partija demokratskog progresa saopštile da su spremne samo na razgovore o zvanično najavljenoj temi, ali ne i o izmeni Ustava pošto "o tome ne postoji konsenzus".
Predstavnike će na skup će, prema dosadašnjim najavama, pored organizatora – Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine, poslati još Stranka demokratske akcije (SDA) i Partija demokratskog progresa, dok je Srpska demokratska stranka objavila da će večeras doneti odluku o tome hoće li poslati svoje predstavnike.
Stranka za Bosnu i Hercegovinu je objavila večeras da njeni predstavnici neće učestvovati na sutrašnjem sastanku u Neumu. Čelnik te stranke Safet Halilović je izjavio večeras Televiziji Bosne i Hercegovine da predstavnici te stranke ne žele da učestvuju "u zakulisnim razgovorima i pogodbama".
XS
SM
MD
LG