Dostupni linkovi

ZAGREB / BRISEL


Vlada Hrvatske priprema uvođenje restriktivnih mera prema pravnim i fizičkim licima za koja utvrdi da finansijski pomažu skrivanje haškog optuženika, generala Ante Gotovine čije hapšenje predstavlja uslov za početak pregovora Hrvatske i Evropske unije o članstvu te zemlje.
Hrvatska državna televizija koja je javila ovu vest prenela je i informaciju agencije "Hina" prema kojoj je Državno tužilaštvo proverilo informacije vezane za imovinu generala Gotovine, a sada prikuplja podatke o bankovnim računima i kompanijama za koje sumnja da pomažu tom penzionisanom generalu Hrvatske vojske optuženom za zločine počinjene nad Srbima.
"Nakon prikupljanja svih podataka razmotrićemo mogućnost da Vladi predložimo zamrzavanje Gotovinine imovine", izjavio je agenciji "Hina" Mladen Bajić, glavni državni tužilac Hrvatske.
Evropska unija je danas sa sastanka svojih ministara spoljnih poslova ponovo pozvala Hrvatsku da što pre locira i preda Haškom tribunalu generala Gotovinu.
"Puna i bezuslovna saradnja zemalja zapadnog Balkana sa Haškim tribunalom ostaje bitan zahtev za nastavak približavanja Evropskoj uniji. Veće poziva Hrvatsku da preduzme potrebne korake za punu saradnju sa Tribunalom i ponavlja da poslednji preostali optuženik mora biti lociran i prebačen u Hag što je pre moguće", stoji, među ostalim, u zaključcima sastanka ministara spoljnih poslova Evropske unije usvojenom u ponedeljak.
Žan Aselborn (Jean Asselborn), ministar spoljnih poslova Luksemburga – države trenutne predsedavajuće Evropskom unijom – objavio je danas na konferenciji za medije u Briselu da će zaključak o tome da li Hrvatska u potpunosti sarađuje sa Haškim tribunalom biti donet 16. marta – dan pred zakazani početak pregovora. Dodao je da Hrvatska do tada mora da pokaže da "stopostotno" sarađuje sa Haškim tribunalom.
Predsednik Hrvatske Stjepan Mesić je danas ponovio na državnom radiju da u Hrvatskoj ne postoji ni jedna relevantna informacija koja bi ukazivala da je general Gotovina u toj zemlji. Predsednik Hrvatske je, međutim, rekao i to da veruje da će hrvatske službe "locirati Gotovinu do 17. marta", i da će pristupni pregovori o ulasku Hrvatske u Evropsku uniju početi tog dana, kako je i planirano.
XS
SM
MD
LG