Dostupni linkovi

Tri suključara za Ustav BiH


Predsjedavajući Predsjedništva BiH, Borislav Paravac, ocijenio je da će formiranjem nove Vlade RS biti razriješena kriza u tom entitetu. On ne podržava inicijative za promjenu Ustava BiH kojima bi se dovelo u pitanje postojanje i nadležnosti entiteta.

PARAVAC: Ne bih mogao nikako da prihvatim ukidanje entiteta, prije svega Republike Srpske. Mislim da je Republika Srpska jedan dosta dobro organizovan entitet, da ta struktura vlasti od opštine preko entiteta do Bosne i Hercegovine je sasvim normalna i ona sasvim dobro funkcioniše. Mislim da najveći dio problema leži u komplikovanoj ustavnoj strukturi Federacije. O tome se malo želi da razgovara, pogotovo u Republici Srpskoj jer smatramo da je to problem Federacije koji bi oni trebali da razriješe. Ali razrješavanje svojih problema preko Republike Srpske nije nikako prihvatljivo u Republici Srpskoj i u tome je problem. Kad posmatram taj odnos entiteta Republike Srpske prema Bosni i Hercegovini, mislim da je to jedan jednostavan oblik organizovanja i on može da funkcioniše i ne smeta. Pojedine organizacije organizuju taj sastanak – traženje nekog regionalnog organizovanja Bosne i Hercegovine, pa malo-malo idu s prijedlogom za ukidanje entiteta, između ostalog i Republike Srpske. Kad spomenu ukidanje Republike Srpske, kao da im trgate živo meso. Normalno da takvi prijedlozi ne mogu doći. Ustav se jednostavno ne može promijeniti. On je zaključan s tri ključa, tu imaju tri suključara, prema tome jedan bez drugog ne mogu taj Ustav ni otvoriti.

RSE: Vi ste trenutno predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Da li biste voljeli da Vas na čelo države biraju svi građani u Bosni i Hercegovini a ne samo Srbi?

PARAVAC: Mislim da bi se teško mogli priviknuti na pojedinca kao šefa države. Uvijek bi jedni zazirali od drugih. Zato mislim da je najbolje ovako kako je sada, da se ta nominalna izvršna vlast sastoji od tri člana iz tri konstitutivna naroda i da funkcionišu na bazi pariteta i na bazi konsenzusa i na bazi rotacije. Mislim da ta tri principa, na kojima je Bosna i Hercegovina počivala jedan duži period i prije rata, omogućuje Bosni i Hercegovini tu neku specifičnost da ona živi. Budite ubijeđeni, ako se bilo koji od ova tri principa eliminiše, nastaće problemi u Bosni.

RSE: Smatrate li neophodnim da i dalje ostanu u entitetima ministarstva unutrašnjih poslova s ovlaštenjima koje sada imaju?

PARAVAC: To je opet stvar za dogovor, nema problema da Republika Srpska prenese određeni dio nadležnosti na nivo Bosne i Hercegovine ako u tome vidi određeni interes, ako će to sigurno doprinijeti boljem životu njenih građana, bolju budućnost. Takvi prijedlozi su uvijek bili da se o njima raspravlja u Republici Srpskoj. U Republici Srpskoj hoće da se pitaju, hoće da se uvažavaju, oni žele taj entitet i žele da ga razvijaju, žele da vide budućnost tog entiteta. Mislim da na nivou Bosne i Hercegovine imamo dovoljno policijskih snaga. Mislim da se može i još nešto u tom dijelu raditi na tom objedinjavanju unutar Ministarstva odbrane koje je na nivou Bosne i Hercegovine. Mislim da su to dovoljne snage, a za lokalne potrebe neka ostane ustavna struktura Bosne i Hercegovine i to potpuno može zadovoljiti.

RSE: S obzirom na aktuelne okolnosti u zemlji, možete li našim slušaocima reći u kojoj se fazi nalazi tužba Bosne i Hercegovine protiv Srbije i Crne Gore za agresiju i genocid. Kakve su mogućnosti da ta tužba stekne državni legitimitet?

PARAVAC: Za mene ta tužba nije ni legalna, ni legitimna. Nije legalna iz tog razloga što Predsjedništvo nikad nije donijelo takvu odluku. I drugo, jedan konstitutivni narod je protiv te tužbe, prema tome ona nema legitimitet. Mislim da tužbom nećemo moći ništa postići i da bi trebala druga strana, prije svega bošnjačka strana, da razmotri mogućnosti kako da prevaziđe taj problem, jer mi se direktno sukobljavamo sa prioritetima naše spoljne politike, favorizujući takve stvari kao što je tužba, a prioritet naše spoljne politike, poslije ulaska u Evropsku uniju, su izuzetno dobri odnosi sa naša dva susjeda. Imamo svega dva susjeda, Srbiju i Crnu Goru i Hrvatsku, ja mislim da mi moramo više razgovarati, mi smo krenuli sa jednim dijalogom između partija koje čine poziciju, mislim da treba postepeno u takve razgovore uključiti i ove snažnije opozicione partije, kako bi mogli doći do nekakvih rješenja koja bi evo dala neku nadu za neku sigurniju budućnost.
XS
SM
MD
LG