Dostupni linkovi

Negroponte na jednoj od najmoćnijih funkcija u administraciji SAD


Danasnjom objavom americkog predsjednika stvorena je jedna od najmocnijih funkcija u administraciji Sjedinjenih Drzava. Direktor za nacionalnu obavjestajnu djelatnost nadgledat ce i navoditi na tjesnju suradnju svih petanaest agencija koje djeluju unutar americke obavjestajne zajednice.

"Direktor ce imati ovlasti da naredi prikupljanje novih obavjestajnih podataka, da osigura razmjenu informacija izmedju pojedinih agencija i da uspostavi zajednicke standarde za izbor osoblja koje ce u njima raditi", kazao je predsjednik Bush.

Do uspostave Nacionalnog direktorata za obavjestajne aktivnosti, dolazi na preporuku posebnog povjerenstva koje je istrazivalo uzroke teroristickih napada na New York i Washington od 11. septembra 2001. Povjerenstvo je utvrdilo da su ti napadi mogli biti sprijeceni da su obavjestajne sluzbe uze suradjivale i razmjenjivale podatke o teroristickim aktivnostima u Sjedinjenim Drzavama i inozemstvu. Zato su i prioriteti novog direktorata vrlo konkretni:

"Nastaviti rat protiv terorista koji napadaju neduzne civile i nastoje doci u posjed informacija koje im mogu pomoci u izradi oruzja za masovno unistenje. To je nasa prava linija obrane. Zaustavit cemo teroriste prije nego sto nas napadnu. Moramo osigurati da sve nase obavjestajne agencije djeluju kao jedna", izjavio je predsjednik Bush.

65-godisnji John Negroponte, ima dugogodisnju diplomatsku karijeru tokom koje je, pored ostalog od 2001-2004, bio americki ambasador u Ujedinjenim narodima, a posljednju je godinu proveo kao ambasador svoje zemlje u Iraku. Za svoj glavni cilj na novoj duznosti, Negroponte je danas objavio:

"Osigurati pravovremene i objektivne obavjestajne podatke i dostaviti ih Vama predsjednice, Kongresu, odgovarajucim ministarstvima i agencijama, te nasim vojnim sluzbama, to je nas najvazniji zadatak. Kako zbog naseg polozaja u svijetu, tako i zbog sprecavanja teroristickih aktivnosti i ocuvanja nacionalne sigurnosti. Podjednako vazna bit ce i reforma obavjestajne zajednice kako bi bolje odgovorila potrebama 21. stoljeca", objavio je Negroponte.

Za njegovog je zamjenika George W. Bush imenovao generala Michaela Haydena, dosadasnjeg direktora Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA), najvece americke obavjestajne sluzbe.

Imenovanja na celne funkcije Nacionalnog direktorata za obavjestajnu aktivnost koja je danas objavio americki predsjednik, trebaju jos dobiti potvrdu Senata.
XS
SM
MD
LG