Dostupni linkovi

Kad se pokaže da je to istina...


Tvrdnje bivšeg šefa Biroa za komunikacije Vlade Srbije i jednog od najbližih saradnika ubijenog Zorana Đinđića Vladimira Popovića Bebe da u Vojsci Srbije i Crne Gore radi nekadašnji telohranitelj Ratka Mladića Branislav Puhalo za sada su potvrdili samo Puhalovi brat Dušan i supruga Suzana. Za B92 oni su naveli da je Puhalo aktivno vojno lice. O slučaju koji je iskorišten kao povod za sumnje u tvrdnje vojnog vrha da nema saznanja o Mladićevom kretanju, ministar odbrane Prvoslav Davinić za naš program kaže:

“Ja sam dao nalog da se tačno utvrdi o kom se čoveku radi i takođe da se utvrdi njegova prošlost i pretpostavljam da će mi danas taj izveštaj biti dostavljen i onda ćemo biti u stanju da kažemo nešto meritorno. Sve ostalo su bile spekulacije i nagađanja medija.”

Znači vi u ovom trenutku hoćete da kažete da nemate informaciju da li je on radio u obezbeđenju Ratka Mladića ili ne?

“Ja lično nemam tu informaciju ali naravno mi nemamo nikakvog razloga da krijemo onog trenutka kada meritorno utvrdimo. S obzirom da se u štampi dosada dosta spekulisalo i o raznim drugim stvarima, uključujući i činjenicu da su neki mediji pa i pojedinci tvrdili da se u nekim objektima kriju Mladić, Karadžić, itd, što je naravno totalno neosnovano pa prema tome pre nego što kažemo da li je ova tvrdnja osnovana ili neosnovana ja bih voleo da dobijem konkretne izveštaje vojnih službi i onda da to saopštimo javnosti.”

I ako se pokaže da je istina, šta će se dogoditi?

“Pa kad se pokaže da je to istina, onda ćemo odlučiti šta ćemo dalje da radimo.”

Nakon što nam je ministar Davinić ovo kazao, iz njegovog kabineta emitovano je saopštenje u kom se potvrđuje da je kapetan Branislav Puhalo bio u Mladićevom obezbeđenju, ali se dodaje da on nikada nije radio u Gardijskoj brigadi ili Vojnoj službi bezbednosti. Precizira se da je Puhalo na službi u Beogradu u 46. logističkoj brigadi, te da je pre dolaska u tu pozadinsku jedinicu radio u nastavno-školskom centru kopnene vojske u Požarevcu.

Istovremeno šest nevladinih organizacija pozvalo je predsednika Srbije i Crne Gore Svetozara Marovića da kao predsednik Vrhovnog saveta odbrane postavi otvoreno pitanje prvom čoveku Srbije Borisu Tadiću i ministru odbane Daviniću, a povodom najnovijih dešavanja oko slučaja Topčider. Predsednik Građanske inicijative Miljenko Dereta kaže da slučaj Puhalo po mišljenju ovih nevladinih organizacija predstavlja pokazatelj dramatičnog i nepredvidljivog stanja u vojsci.

“Gledam na to kao ponovo na još jedan dokaz da je vojska u stanju raspada. Mnogi misle da bi ostavke nešto rešile, ja više nisam siguran ni u to. Ne znam ko bi došao da sredi situaciju. Vojska u čuvanju te neke slike o sebi može otići mnogo dalje nego što bi to zakon dozvoljavao i ja već počinjem da pomalo strahujem pošto ne znam više ko komanduje vojskom, ne znam da li komanduju ovi mladićevci, ili komanduje možda ministar ili komanduje možda novi šef Generalštaba, ne znam više ko komanduje tu i bojim se da bi ono što smo izbegli 5. oktobra pre četiri godine moglo da nam se dogodi danas.”

Podsećamo da su kamere državne Radio-televizije Srbije uoči vikenda ušle u vojni podzemni objekat u kasarni Topčider. Osim što se govorilo da se u ovom objektu krije Ratko Mladić, za njega se vezuje i slučaj do danas nerasvetljene pogibije dvojice gardista Vojske Srbije i Crne Gore. Ministar vojni Prvoslav Davinić objašnjava zašto je samo državnoj televiziji dozvoljen pristup objektu koji je do skora nosio oznaku vojne tajne, i kaže da i drugi mediji mogu da ga obiđu.

“Razlog je bio taj što je objekat takve prirode da ne možete da pozovete sve medije i sve novinare, to bi bila velika grupa ljudi, i onda ne bi moglo da se obavi normalno pregledanje objekta i smatrali smo da je možda ovako najbolje. To ne znači da taj objekat ne može da bude otvoren i drugim medijima po njihovoj želji jer je sad sa njega skinuta tajnost.”

Taj objekat je inače dugo predmet interesovanja javnosti. Zašto je odlučeno sada da se otvori?

“Pa to nije vezano ni za kakvi trenutni momenat, ni za spekulacije koje se javljaju. Odluka je da se svi objekti takve prirode otvore jer je to u skladu sa procesom reforme naše vojske.”

Vojni analitičar Aleksandar Radić pak smatra da prikazivanje do skora tajnih vojnih objekata, ako je za cilj imalo otkrivanje dilema vezanih za skrivanje Ratka Mladića, nesuvislo.

“Mislim da je Zapad tu vrlo uvjerljiv kada su stavili do znanja da je jedini način da se dokaže da Ratko Mladić nije na teritoriji Srbije taj da on bude u Hagu. I sve dok se to ne učini teško je poverovati da će bilo ko sa Zapada dopustiti mogućnost da srpska uvjeravanja budu verodostojna. Nažalost stvari je tako stoje. Marketinški potez u kome se pokazuje objekat koji se smatrao tajnim u vreme kada se desio tamo vrlo ozbiljan incident koji je privukao toliko pažnje srpske javnosti, mislim da je unapred osuđen na propast i da je zapravo to jedno suvišno gubljenje vremena.
XS
SM
MD
LG