Dostupni linkovi

Federacija na dnu


Ukidanje institucija predsjednika i dva dopredsjednika Federacije BiH samo je dio mjera koje predlaže dopredsjednik Federacije, Šahbaz Džihanović. Polazeći prvo od svoga ureda, odnosno funkcije, Džihanović kaže da bi se ukidanjem ovih institucija godišnje uštedjelo najmanje 1,5 milijun maraka.

Među ostalim mjerama koje predlaže je rekonstrukcija Vlade, odnosno smanjenje broja ministarstva sa postojećih 16 na najviše 10. Ostale organe federalne administracije, mnogobrojne zavode, direkcije, uprave, agencije, službe - od postojećih 60 treba svesti na najviše jednu trećinu, kaže Džihanović. Među predloženim mjerama je rješenje za popunu Doma naroda federalnoga parlamenta delegatima iz reda srpskoga naroda:

“Četvrtu mjeru koju predlažem jeste da se izvrši sa Federacije BiH prijenos svih državnih funkcija koje vrši Federacija, odnosno entitet, a nisu u njenoj nadležnosti, na državu BiH. Jedno od prioritetnih pitanja koje treba riješiti odmah jeste da se iz Ustava Federacije BiH brišu one odredbe Ustava koje govore o nadležnosti Federacije u pogledu državljanstva Federacije - da se brišu jer je državljanstvo eklatantna nadležnost savremene države u Evropi i svijetu.”

Od prijenosa funkcija sa Federacije na državu, Džihanović prvenstveno izdvaja obranu, vojsku, policiju i obavještajnu politiku, pitanje povratka, poljoprivrede, socijalne, zdravstvene skrbi i mirovinskog osiguranja, financija, odnosno poreznoga sustava, carina itd. Dopredsjednik Federacije BiH kaže da je prijedlog amandmana već uputio nadležnim organima i da očekuje njihovo očitovanje:

“Predlažući ovakva rješenja, ja ne mislim da je ovo moguće uraditi odjednom, ali otvaranje ovog procesa znači da sam uvjeren da bi se ovo o čemu govorim, pod uslovom da svi prihvate ono što je njihovo, može sve uraditi za godinu, do dvije godine najviše. Potpuno je sigurno da iza ovoga treba da treba da slijedi novi zakon o Vladi Federacije BiH, novi zakon o federalnim ministarstvima i drugim tijelima federalne uprave, niz drugih podzakonskih akata itd. Uvjeren sam da smo došli, što kažu, do dna.”

Dopredsjednik Federacije BiH, Šahbaz Džihanović, kaže da se reforma javne uprave mora provesti, a kao dokaz naveo je da je samo u prošloj godini na financiranje administracije izdvojeno skoro 330 milijuna maraka, te da je u Federaciji, uključujući kantone i općine, u organima zakonodavne, izvršne i sudske vlasti, te u službama koje ih servisiraju uposleno preko 85 tisuća ljudi.
XS
SM
MD
LG