Dostupni linkovi

Više svetaca nego radnih dana


Još jedan neradni dan je u RS-u. Prema Zakonu o slavama i svetkovinama, kao državni praznik se 14. februara obilježava Prvi srpski ustanak. Tako se u narodu već prozvani “sveti januar” nastavlja i u februaru. Počelo je sa Međunarodnom novom godinom, preko Pravoslavnog božića, Dana RS-a, pa Pravoslavna nova godina, Bogojavljenje, Školska slava Sveti Sava, pa se nastavlja sa Duhovima, Prvim majem i na kraju je Vidovdan. Sve zakonski neradni dani:

“Imamo svetaca više nego radnih dana. Šta znam, treba da se radno to slavi. Ako neko slavi krsnu slavu, nek slavi kod kuće, a onaj drugi koji ne slavi nek radi.”

“U januaru se ništa ni ne radi. A u februaru se, naravno, nastavi istim tempom.”

“Mi Srbi kad počnemo drugačije razmišljati, možda bi se nešto i promijenilo.”

Samo u januaru se zahvaljujući praznicima ne radi i pola mjeseca, a godišnje se tu nakupi i mjesec dana, pa plus godišnji odmori. Ko u toj matematici može da zaradi, pita jedan trgovac. On na praznike obraća malo pažnje:

“Samo za Božić ne radim i za slavu. A ovo sve drugo radim.”

“Kad i ovako ne ide ništa, onda je čista utopija. Privreda stoji. Možemo mi praznovati i ne praznovati. Da privreda radi, onda bi čovjek mogao i da odmara i da ne radi, ali bi znao ako izađe prije, onda ću malo i zaraditi. A ovako - ništa.”

Mnogo praznika ne puni budžet. Svi mi volimo da praznujemo, ali privreda ne voli, smatra Damir Miljević, predsjednik Saveza poslodavaca RS-a. Takvo stanje je neodrživo, jer su gubici milionski, kaže Miljević:

“Samo na porezima se gubi oko 10 do 15 miliona maraka, što bi onda na nivou privredne aktivnosti vjerovatno bilo negdje bliže cifri između 50 i 70 miliona ukupnog prihoda. Mi već dvije, tri godine govorimo kako bi broj praznika, pogotovo u januaru, trebalo smanjiti na jednu razumnu mjeru. Međutim, onda tu dobijate jedan kontraefekat, koji se ogleda u tome da se, kao i od svega u BiH, od toga pravi političko pitanje.”

Nije problem sa praznicima samo u RS-u već i čitavoj BiH, smatra profesor Filozofskog fakulteta u Banjoj Luci Miodrag Živanović. Glavni problem je u što za praznike ne postoji pravi kriterij, pa je napravljen gemišt, kaže Živanović i dodaje da bi se u oba entiteta na istim osnovama trebali urediti odnosi između Crkve i države:

“Kod sva tri naroda dolaze do poistovjećivanja onoga što je vjersko i što bi trebalo biti državno. Dokle god je to tako, neće se moći naći rješenje za taj problem zvani praznici.”

Pokušali smo danas o svemu čuti mišljenje i nekoga od predstavnika vlasti RS-a. Nažalost, nismo uspjeli - jer je praznik i neradni dan.
XS
SM
MD
LG