Dostupni linkovi

57 godina zatvora za “Trnovačku grupu”


Sudsko veće Okružnog suda u Vranju posle dva ročišta izreklo je kazne pripadnicima takozvane Trnovačke grupe koja je uhapšena septembra 2003. godine, a optužena za krivično delo udruživanja radi neprijateljske delatnosti i terorizma. Na po 15 godina u odsustvu su osuđeni: Ljirim Jakupi iz Bujanovca, star 26 godina, koji je pre nekoliko meseci uhapšen u Prištini i Besim Tahiri iz sela Suharno kod Bujanovca, star 25 godina, koji već izdržava zatvorsku kaznu u Gnjilanu.

Trojica meštana iz sela Veliki Trnovac kod Bujanovca osuđeni su na sledeće kazne: Faruk Eesati na kaznu zatvora sedam godina, Naser Sejdiji šest godina i Naim Ramizi na zatvorsku kaznu u trajanju od pet godina i šest meseci. Maloletnik A. R, za koga je sud našao da je bio pomagač ove grupe osuđen je na pet godina maloletničkog zatvora.

Pripadnici multietničke policije Enis Šabani, 26 godina, Burhan Ibrahimi i Agron Memeti iz Velikog Trnovca osuđeni su na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine, četiri meseca i trinaest dana, dakle onoliko koliko su proveli u pritvoru do izricanja presude. Deveti član ove grupe Besim Haljimi iz Bujanovaca oslobođene je odgovornosti.

Osuđenima se na teret stavlja više krivičnih dela od kojih su tri najteža: pripadnost terorističkoj organizaciji ANA kojoj je bio celj rušenje ustavnog poretka, ubistvo Sedlara Fazlijua, pripadnika BIA i podmetanje eksplozivne naprave velike razorne moći u srednjoj školi “Mihajlo Pupin” u Bujanovcu, koja sticajem okolnosti nije aktivirana.

Vranjski advokat Ljubiša Tomašević, koji je branio Naima Ramizija, za Radio Slobodna Evropa kaže:

“Smatram da sud u konkretnom slučaju u odnosu na optuženog Ramizi Naima nije cenio sve priložene pismene dokaze, naročito kada se tiče njegovog pristupa i angažovanja terorističkoj orgnizaciji jer je u vremenu od avgusta 2002. do polovine maja 2003. boravio u Švajcarskoj kod svog strica tako da apsolutno nemoguće da je vršio bilo kakve aktivnosti u okviru nekakve terorističke organizacije. No, to će biti predmet žalbe i žalbenog postupka pred Vrhovnim sudom.”
XS
SM
MD
LG