Dostupni linkovi

Dijaspora se (ne) broji


Predsjednik Srpske narodne stranke Goran Danilović ustvrdio je da u crnogorskom parlamentu, pozivajući se na evidenciju Ministarstva Unutrašnjih Poslova Srbije, da u toj državi ima 263.984 građanina Srbije sa crnogorskim državljanstvom:

“263.984 stanovnika Crne Gore sa crnogorskim državljanstvom po podacima iz MUP-a Republike Srbije trenutno živi u Srbiji. I ova gospoda koja su naše kolege ovdje u parlamentu, iako imaju svoju svojtu na Kosovu, u Srbiji, gdje god, vrlo lako se odriču tih svojih najbližih i najrođenijih samo zato da bi na referendumu lakše prošli”.

U MUP-u Crne Gore ne vode evidenciju o broju crnogorskih državljana van njenih granica. I u “Monstatu” obrađuju podatke isključivo za građane Crne Gore. Pomoćnik direktora Rajko Laković:

“Samo stanovnici koji su popisani, lica koja su popisana u Crnoj Gori i modaliteti su bili da ima državljanstvo Crne Gore, Srbije i Crne Gore...”.

RSE: Što je sa državljanima Crne Gore koji žive van Crne Gore?

LAKOVIĆ: Ta lica nijesu ni popisivana.

U Zavodu za statistiku Republike Srbije, kako smo saznali od pomoćnika direktora Vladimira Stankovića, koordinatora tima za obradu posljednjeg popisa, nemaju takve podatke, jer ih još nijesu obradili:

“Mi smo imali u popisu to pitanje, ali pošto još uvek traje obrada popisa nemamo podataka. Jednostavno, nijesmo još to obradili”.

U vladajućoj koaliciji, koja tvrdi da u Crnoj Gori na referendumu mogu glasati samo poreski obveznici, takođe ne raspolažu brojkama o crnogorskim državljanima u Srbiji, koje saopštava opozicija. Portparol Socijaldemokratske partije Branislav Radulović kaže da opozicija tim podacima manipuliše parcijalno:

“Iz razloga što se samo oslanja na državljane koji su u Srbiji, a ne i na državljane koji su u drugim državama. Treba se samo podsjetiti da izuzetno veliki broj građana Plava, Rožaja, Ulcinja, Bara, iz Tuzi, danas žive i rade u Americi, u zapadnoj Evropi, u Turskoj, koji su, takođe, državljani Republike Crne Gore i koji kao takvi, ukoliko bi se primijenio sistem opozicije, bi imali jednako pravo kao i građani koji danas žive u Vojvodini ili u nekim drugim krajevima Srbije. Naprosto, opozicija samo manipuliše u dnevno-političke svrhe jednim takvim podatkom, jer je prosto neprimjereno da obezbijedite dupli glas. Za primjer da se organizuje referendum istovremeno i u Crnoj Gori i u Srbiji ti građani bi morali istog dana glasati na referendumu i u Srbiji i u Crnoj Gori što niko nije uradio, osim za slučaj Tuđmanove Hrvatske, kada je Hrvatska izglasala svoju nezavisnost”.

Vlast se poziva na crnogorski Ustav u kojem stoji da pravo glasa imaju građani, i Ustavnu povelju, odnosno Povelju o ljudskim pravima, u kojoj takođe piše da su nosioci izbornog prava građani. Međutim, mogućnost da glasaju i državljani otvara pitanje koliko Crna Gora ima dijaspore. Odgovor nijesmo mogli dobiti u državnim organima, jer su u nedavno otvorenom Centru za iseljenike tek počeli sa prikupljanjem i evidentiranjem koliko državljana Crne Gore živi van njenih granica.
XS
SM
MD
LG