Dostupni linkovi

Pozitivna ocena standarda otvara razgovore o konačnom statusu


“Ukoliko se sredinom godine pozitivno ocene standardi, pre svega oni prioritetni koji se ticu bezbednosti i zastite manjina, krenuce se u pravcu pocetka razgovora o statusu Kosova”, kaze Dzon Souers, politicki direktor u Ministarstvu inostranih poslova Velike Britanije. Souers je izrazio zadovoljstvo progresom koji je postignut i naglasio da ce ova godina biti od velike vaznosti za Kosovo:

“Ako utvrdimo da ima napretka mi cemo krenuti ka procesu otpocinjanja razgovora o konacnom statusu Kosova,”, rekao je Souers.

Predstavnik britanskog ministarstva inostranih poslova je naglasio da su izgledi za Kosovo veoma pozitivni ukoliko se prevazidju izvesne poteskoce i uspesno sprovedu standardi.

Predsednik Kosova Ibrahim Rugova je rekao da je visokog britanskog zvanicnika informisao o naporima za ispunjenje standarda i ekonomskom razvoju Kosova:

“Posebno se angazujemo na realizaciji prioritetnih standarda, kako bismo izvrsili te zadatke. Napravljen je znacajan progres a dalje cemo se koncentrisati i na ekonomski razvoj i investicije kako bismo imali pozitivnu ocenu napretka na Kosovu”, rekao je Rugova.

Kosovski predsednik je zatrazio priznanje nezavisnosti Kosova, jer ce to, prema njegovoj oceni, smiriti ovaj deo Evrope i doprinece uspostavljanju dobrih medjususedskih odnosa.

Visoki zvanicnik britanskog ministarstva spoljnih poslova je istakao kako je ucesce svih zajednica u institucijama i politickom zivotu jedan od uslova za prevazilazenje aktuelnih teskoca. Medjutim Oliver Ivanovic, sef “Srpske liste za Kosovo i Metohiju”, je rekao da Srbi jos uvek nemogu uci u institucije iako se smatra da je to bolje resenje:

“Nasa pozicija je da se u institucije jos nemoze uci ali da o tome razmisljamo kao o boljem resenju i svesni smo da je to bolje resenje, ali zbog vrlo lose izlaznosti na izborima i nedovoljne podrske iz Beogarda mi taj tako veliki korak ne mozemo napraviti”.

Ivanovic je dodao i da ce se pitanje resenja konacnog statusa Kosova ove godine mozda i otvoriti, ali da se u 2005. sigurno nece resiti. On je dodao kako se decentralizacija, kao proces prenosa ovlascenja sa centralnog nivoa na opstinske vlasti, mora zavrsiti u narednih 18 meseci, kako bi sve nove i stare opstine ucestvovale na narednim lokalnim izborima.

Politicki direktor u ministarstvu spoljnih poslova Velike Britanije Dzon Souers je istakao vaznost uspeha procesa povratka i decentralizacije:

“Smatram da je vazno da se raseljeni, koji su napustili Kosovo pre sest godina, vrate. Takodje je veoma vazno da se osigura sloboda kretanja. Postoje i neke ideje o decentralizaciji, sto ce omoguciti da lokalne zajednice imaju veca ovlascenja i odredjeni stepen lokalne autonomije”, istakao je Souers.
XS
SM
MD
LG