Dostupni linkovi

Postignut sporazum o prekidu izraelsko-palestinskih sukoba


"Dogovorili smo se sa premijerom Arielom Sharonom da prekinemo sva nasilja protiv Izraelaca ", rekao je palestinski predsjednik Mahmud Abbas.

"Mir, koji će prevladati u našim zemljama počevši od danas, bit će
početak nove ere", dodao je on.

I izraelski premijer Ariel Sharon Sharon smatra da prvi put poslije dugo vremena postoji nada za bolju budućnost.

"Danas, na sastanku sa predsedavajućim Abasom, dogovorili smo se sa svim Palestincima da se prekine nasilje protiv svih Izraelaca svuda i, u isto vrijeme, Izrael će prekinuti svoje vojne akcije protiv svih Palestinaca svuda", rekao je Sharon.

Ovo je bio prvi sastanak izmedju Izraelaca i Palestinaca na ovako visokoj razini od 2000 -te. Domaćini summita – egipatski predsjednik Hosni Mubarak i jordanski kralj Abdullah dali su dodatnu težinu i značaj ovom sastanku, želeći pridonijeti oživljavanju " mape puta " za mir na Bliskom istoku.

Američka državna tajnica Condoleezze Rice koja je stigla u Pariz, na prethodnom sastanku u Rimu je zajedno sa svojim talijanskim kolegom Gianfrancom Finijem je kazala:

" Razgovarali smo o potrebi da se međunarodna zajednica, posebno mirovni kvartet, Sjedinjene države, Evropska Unija, Ujedinjeni narodi i Rusija , uključe kako bi pomogli Palestincima da reformiraju svoje snage sigurnosti koje bi se onda osposobili za borbu protiv terorizma, potom da im se pomogne u izgradnji demokratskih institucija, i naravno potrebno je ekonomski obnoviti palestinska područja, rekla je Rice.

Promatrači ističu kako je i dalje upitno kako će na prekid neprijateljstava reagirati militantne palestinske skupine, usprkos njihovoj spremnosti da podrže Abbasa u mirovnim nastojanjima. No, ni Židovi koji bi trebali napustiti okupirana područja nisu posebno sretni zbog Sharonove politike .

Inače , Sharm El Sheik danas je bio pod izuzetno visokim mjerama sigurnosti. Stotine egipatskih policajaca , obučeni psi tragači, brojne službe sigurnosti, obilazili su mjesto susreta Sharona i Abbasa.
XS
SM
MD
LG