Dostupni linkovi

Granica nezadovoljstva


Carinski punkt na administrativnoj liniji između centralne Srbije i Kosova i Metohije još jedno je u nizu pitanja na kojima se pokazuje razmimoilaženje članica vladajuće koalicije. Naime, Dušan Proroković, predsednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju i funkcioner Demokratske stranke Srbije zatražio je od Ministarstva finansija da povuče svoju Uredbu o prometu robe preko administrativne granice sa Kosovom, zahtevajući da se to desi već na prvoj narednoj sednici Vlade, u četvrtak.

“Ukoliko ovaj stepen tvrdoglavosti bude i dalje među predstavnicima Ministarstva finansija, onda ćemo i mi biti maksimalno tvrdoglavi pa ćemo prekinuti postojeće zasedanje Skupštine Srbije, donećemo zakon koji će regulisati ovu oblast. Normalno, svaki zakon derogira svaku uredbu, tako da ova uredba koja je na snazi svakako će biti kratkog životnog veka.”

Proroković kaže da postoje i druga rešenja za kontrolu robe poput intenzivnijeg rada finansijske policije. Istovremeno, nezadovoljni srpski privrednici sa Kosova blokiraju puteve na administrativnoj granici zbog uvođenja carinskog puntka na toj liniji. Marko Jakšić, jedan od lidera Srba severnog Kosova kaže da se time odvaja Kosovo od Srbije.

“To je carina sa svim svojim simbolima, špedicijom, pečatom, voskom, plombom. Sa druge strane, što se svim srpskim firmama sa prostora Kosova i Metohije ukida dozvola za rad jer ne mogu da dobiju takozvani PDV registar, i sa treće strane što se veliki broj srpskih firmi upućuju na takozvanu UNMIK-ovu carinu, ako žele da bilo kako uzimaju robu sa Srbijom. Znači izdvajanje iz ekonomskog tkiva Srbije.”

Ministar finansija Mlađan Dinkić kao ni njegovi zamenici danas zbog službenih obaveza nisu bili u Ministarstvu, ali nam je u Dinkićevom kabinetu rečeno da carinski punkt na administrativnoj liniji između centralne Srbije i Kosova ne može i neće biti ukinut, jer je jedino tu moguće sprečiti šverc i cariniti robu uvezenu iz drugih zemalja, a koja se preko teritorije Kosova unosi u centralnu Srbiju. Za robu koja ima dokaz da je proizvedena na Kosovu a koja se unosi u centralnu Srbiju ne plaća se carina, već samo PDV, koji plaćaju i svi proizvođači u samoj centralnoj Srbiji, a da su po Zakonu o PDV i svojim kvalifikacijama jedino carinici kompetentni da utvrđuju osnovicu za plaćanje PDV i klasifikuju robu. U kabinetu ministra finansija nam je takođe rečeno da je nedavnom izmenom Uredbe Vlade ukinuta obaveza proizvođača i preduzetnika sa Kosova da za potvrdu o domaćem poreklu robe idu na punkt UNIMIK-a u južni albanski deo Kosovske Mitrovice. Tu potvrdu mogu da dobiju u lokalnoj nadležnoj jedinici poreske uprave i da je predaju nadležnom carinskom organu na administrativnoj granici. Dakle, u Ministarstvu finansija zaključuju da to nije nikakvo političko pitanje, već odlučno nastojanje da se onemogući uvoz makedonskog i turskog paradajiza, mesa i druge robe, koja bez plaćenih dažbina uništava domaću proizvodnju u Srbiji. Međutim, Marko Jakšić na opasku da Ministarstvo finansija svojim uredbama pokušava da spreči šverc, kaže da je to prazna priča:

“Švercuje se svuda pa niko ne uvodi carine. Ne možete da uvedete carine u jednom delu zato što se, recimo, prenosi krastavac iz Makedonije ili brazilska kobasica. Šverca je bilo uvek i šverca će biti, ali vi ne možete da uvodite carinu na jednom delu svoje teritorije, ne možete ceo privredni sistem da izbacujite iz privrednog sistema Srbije i ne možete da upućujete Srbe na privredni sistem Ramuša Haradinaja. PDV služi samo kao način da se uvede službena carina po sistemu da se Vlasi ne sete.”

A pojedini poslanici G17 Plus, stranke kojoj pripada ministar finansija, rekli su nam u neformalnim razgovorima “da li Uredbu treba ukinuti kako bi Bogoljub Karić zaradio još nekoliko miliona”. A šef Poslaničke grupe G17 Plus Miloljub Albijanić, kaže da Ministarstvo finansija uvodi red i da je bitna kontrola protoka robe na administrativnoj granici sa Kosovom.

“Nije tu uvedena nikakva carina za proizvode iz Srbije ili za proizvode gde žive Srbi sa Kosova i Metohije, nego prosto kontrola. Kako mi možemo da protok robe kontrolišemo sa albanske teritorije Kosova i Metohije, sad da mi bilo ko odgovori na to pitanje. Ako može na albansku teritoriju da uđe iz Makedonije ili iz Albanije, pa na koji način država Srbija da kontroliše protok robe koji stiže sa albanske teritorije? I to je suština čitave priče.”
XS
SM
MD
LG