Dostupni linkovi

Lazarević se ne osjeća krivim


Po svih pet tačaka optužnice, Lazarević se izjasnio sa “nisam kriv”.

Zajedno sa još trojicom vojnih i policijskih generala – Nebojšom Pavkovićem, Vlastimirom Đorđevićem i Sretenom Lukićem – Lazarević je optužen za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja rata. Oni su, prema optužnici, kao sudionici zajedničkog zločinačkog poduhvata, od oktobra 1998. do juna 1999. godine, na Kosovu planirali, podsticali, naredili ili počinili ubistva, deportacije, prisilna premiještanja stanovništva, progone i uništavanja imovine. Cilj udruženog zločinačkog poduhvata bio je, između ostalog, istjerivanje znatnog dijela albanskog stanovništva Kosova u nastojanju da se obezbijedi trajna srpska kontrola nad ovom pokrajinom.

Optužnica protiv četvorice generala je identična sa “Kosovskom optužnicom” protiv njihovih pretpostavljenih: Slobodana Miloševića – kome se trenutno sudi – i Milana Milutinovića, Nikole Šainovića i Dragoljuba Ojdanića – koji u pritvoru Tribunala čekaju početak sudjenja.

* * * * *

Svjedočenjem Salke Gušića, nekadašnjeg komandanta 6. korpusa Armije RBiH, u haaškoj sudnici br. 3 nastavljeno je suđenje Seferu Haliloviću, prvom zapovjedniku ABiH, koji je po komandnoj odgovornosti optužen za ubistvo 63 osobe u hercegovačkim selima Grabovica i Uzdol. Gušić je prošle sedmice svjedočio da je, nakon zločina nad hrvatskim civilima u Grabovici, na lice mjesta poslana vojna policija iz njegovog korpusa, ali da je vraćena uz obrazloženje da su u toku "ratna djejstva". To je, prema dokumentu optužbe, naredio Vehbija Karić, član Isturenog komandnog mjesta u Jablanici, kojem je nadredjeni bio optuženi Halilović.

Tokom unakrsnog ispitivanja, Halilovićevi advokati su uz pomoć nekoliko dokumenata danas pokazali da je Halilovića na mjestu zapovjednika ABiH 8. juna 1993. zamijenio Rasim Delić, te da u inkriminirano vrijeme – tri mjeseca kasnije – optuženi nije bio najviši starješina u ABiH.
XS
SM
MD
LG