Dostupni linkovi

Dijalog o nestalima neće doneti ništa novo?


Predstavnici porodica nestalih kosovskih Albanaca i Srba ocenjuju kako nastavak dijaloga o rasvetljavanju sudbine nestalih lica nece doneti nista novo, te zatrazili ozbiljnost svih strana pri resavanju tog problema. Seremet Ademi (Sheremet), predsednik Udruzenja porodica nestalih kosovskih Albanaca kaze da razgovori nisu dobro pripremljeni:

“Ovaj dijalog se vodi samo da se kaze da je bilo razgovora i samo da srpska strana pokaze spremnost pred medjunarodnom zajednicom”, kaze Ademi.

On je zatrazio da osim predstavnika vladine komisije u ime Pristine razgovorima prisustvuju u predstavnici porodica nestalih lica.

Simo Spasic, predsednik Udruzenja porodica nestalih kosovskih Srba, kaze da je previse vremena proslo i da odgovornost lezi na medjunarodnoj zajednici, jer nije dovoljno uradila na rasvetljavanju sudbine nestalih i kaznjavanju odgovornih:

“Iako je trebalo pre par godina da se konacno otvore karte svih strana da se zna prava sudbina svih, medjutim od ‘98 godine nazalost evo tek sada. Iako pre par godina svaki civilni administrator uvek najavljuje taj razgovor, ali kad treba da dodje do tog sastanka iz raznoraznih razloga bilo koja strana od tog sastanka se odustalo, prema tome trazicemo odgovornost medjunarodne zajednice”.

Portparol vlade Kosova, Arben Cirezi (Qirezi), kaze da razgovori predstavljaju nastavak dijaloga:

“Sledeci sastanak o pitanju nestalih lica je nastavak dijaloga iz 2004. godine. To znaci da ce u razgovorima ucestvovati radne grupe i strucnjaci, koje ce odrediti vlada Kosova”, kaze Cirezi.

Predstavnici porodica nestalih Albanaca zahtevaju da se izvrsi pritisak na Beograd, kako bi on pruzio informacije koje mogu pomoci u rasvetljavanju sudbine nestalih. U medjuvremenu je najavljeno da ce razgovorima prisustvovati zvanicnici Medjunarodnog komiteta Crvenog krsta.

Ali Seremet Ademi kaze kako takve razgovore treba da organizuju faktori koji imaju autoritet donosenja odluka:

“Medjunarodni komitet Crvenog krsta, osim sto je jedna veoma cenjena institucija, nema neke jake mehanizme. Tako da iza dijaloga i eventualnog sporazuma ne stoji nijedan faktor koji bi strane obavezao na sprovodjenje eventualnog sporazuma izmedju Pristine i Beograda”, kaze Ademi.

Predsednik Koordinacionog centra za Kosovo Nebojsa Covic je nedavno u pismu sefu UNMIK-a zatrazio da se nastave razgovori Pristine i Beograda o nestalim licima i drugim pitanjima. Sef UNMIK-a je pozdravio spremnost srpskih vlasti za nastavak dijaloga, i najavio da ce se on odrzati najverovatnije u drugoj polovini februara u Beogradu. Celnici medjunarodnih i kosovskih institucija su vise puta isticali kako je neophodno nastaviti dijalog o rasvetljavanju sudbine nestalih lica, jer se radi o humanitarnom a ne politickom pitanju.
XS
SM
MD
LG