Dostupni linkovi

MUP Srbije ćuti o zločinu u Horgošu


Prema neznavničnim informacijama koje su mogle čuti u subotičkom Okružnom sudu boravio je specijalni tužilac za oraganizovani kriminal Jovan Prijić koji se interesovao za ovaj slučaj. Prijić je, prema ovim takođe ne potvrđenim vestima, preuzeo dokumentaciju. A ukoliko se ispostavi da u ovom ubistvu postoji elementi organizovanog kriminala predmet će definitino preći u nadležnost Specijalnog suda u Beogradu. Tim povodom, kontaktirali smo portparola Specijalnog suda, sudiju Maju Kovačević Tomić:

“Nemam tu informaciju, ali svako krivično delo iza kojeg stoji organizovani kriminal moguće je da ga preuzme specijalan tužilac. Ukoliko ima indicija da iza toga stoji organizovni kriminal, postoji mogućnost da se to dogodi, ali ja to ne znam.”

Istovremeno, mađarska policija koja se takođe bavi ovim slučajem, preko Interpola se obratila vlastima u Srbiji kako bi došlo do saradnje sa srpskom policijom. Visoki funkcioner Saveza vojvođanskih Mađara Imre Kern smatra da je saradnja u ovakvim slučajevima dobro došla:

“Na kraju krajeva po našim saznanjima što mi imamo ova porodica imala je i neke poslovne aranžmane u Mađarskoj. Možda može da se doprinese ukupnoj istrazi. Ako se setimo onih tužnih zbivanja početkom 90-ih godina vezano za Magda Marinka i tu je bez saradnje dve policije ne bi se mogao rešiti taj problem.”

U MUP-u Srbije, međutim, ni četiri dana od ubistva porodice Salma nije bilo moguće dobiti informaciju dokle se stiglo u istrazi o ovom zločinu te da li je uspostavljen kontakt i saradnja sa mađarskom policijom. Imre Kern, međutim, apeluje na policiju da javnost brže obaveštava o toku istrage:

“Jedno što moramo da kažemo da i u ovom slučaju želimo da policija što češće informiše javnost da bi izbegli svaku sumnju da tu ima bilo kakvih koincidencija vezanih za eventualne nacionalne pozadine tog incidenta.”

Slučajem šestostrukog ubistva u Horgošu bave se se i mađarski mediji koji naglašavaju da je porodica Salma imala brojne poslovne veze u Mađarskoj.
XS
SM
MD
LG