Dostupni linkovi

Borba za istinu o uništavanju tragova zločina na Kosovu


Grupa nevladinih organizacija koja se bavi ljudskim i građanskim pravima, zatražila je od državnih organa da objave zvaničnu istinu o zločinima na Kosovu i uništavanje tih tragova, a povod je tvrdnja Fonda za humanitarno pravo da su u pojedinim fabrikama i rudnicima spaljivana tela kosovskih Albanaca. Direktorka Fonda Nataša Kandić je optužila ministra policije Dagana Jočića i šefa tajne policije Radeta Bulatovića da štite lokalne šefove policije koji sprečavaju iznošenje istine i skrivaju dokumentaciju o zločinima na jugu Srbije.

Tvrdnje koje iznosi Nataša Kandić potvrđuje protest grupe aktivista koji su u Surdulici podržali carinskog službenika Anitu Nikolić, čija su kola nedavno zapaljena, nedelju dana nakon pretnji lokalnih čelnika tajne policije, a koji je povezuju sa otkrivanjem slučaja Mačkatica. Predstavnici nevladinih organizacija Inicijativa mladih, Fonda za humanitarno pravo, Komiteta pravnika za ljudska prava, Građanskih inicijativa i Helsinškog odbora za ljudska prava, pozvali su medije da otvoreno pišu i govore o zločinima, a koje je kako tvrde državno rukovodstvo želi da zataška.

“Tražimo zvaničnu istinu o zločinima na Kosovu i uništavanju tragova tih zločina. Republika Srbija, Vlada i parlament imaju obavezu da porodicama žrtava saopšte istinu i da odgovorne izvedu pred lice pravde”, reči su Andreja Nosova iz Inicijative mladih.

Hoze Pablo Barijabar, koji vodi kancelariju UNMIK za nestale osobe na Kosovu, pojavio se na ovoj pres konferenciji. On je rekao da njegova administracija još uvek nema stav o slučaju Mačkatica. U nekim izveštajima se pominju Trepča, Obilić, Smederevo i Bor.

“Niko ne može poništiti činjenicu da su sa Kosova u Srbiju odneta tela 800 osoba tako da mi još uvek nemamo informaciju o sudbinama raznih ljudi.
S obzirom na uzorke DNK i ljudi koji su nestali, reklo bi se da imamo negativan bilans tela. Ona jednostavno nedostaju. Ne postoji tačan broj. Oko hiljadu tela nigde nema”, rekao je zvaničnik UNMIK-ove kancelarije za nestale na Kosovu Hoze Pablo Barijabar, dodajući da je bitno utvrditi činjenice sa kojima se jednog dana moramo suočiti.

Jedan od razloga reagovanja grupe nevladinih organizacija je odgovor na institucionalno povezivanje koalicija na vlasti i poluzvaničnih institucija, upozorava na to Miljenko Dereta iz Građanske inicijative. U vezu sa slučajem spaljivanja tela u fabrici Mačkatica, Fond za humanitarno pravo je doveo i nekadašnjeg načelnika bezbednosti Sretena Lukića, koga Haški tribunal tereti za ratne zločine, kao i donedavnog komandanta Žandarmerije Gorana Radosavljevića Gurija, pozivajući ih na odgovornost zbog skrivanja istine i uklanjanja tragova o ovom zločinu. Prema podacima Fonda, uklanjanje tragova zločina organizovale su posebne jedinice policije sastavljene od manjeg broja pripadnika kojima su direktna naređenja davali pomenuta dvojica funkcionera.
XS
SM
MD
LG