Dostupni linkovi

Lazarević otputovao u Hag


Haški optuženik general Vladimir Lazarević nije se pre puta u Hag obratio novinarima, već je po dolasku na Aerodrom Beograd džipom odvezen na pistu odakle je odmah ušao u avion za Holandiju. Dan pre puta Lazarević se sa sugrađanima oprostio u Skupštini grada Niša, a pre toga u društvu srpskog premijera Vojislava Koštunice posetio je patrijarha Srpske pravoslavne crkve Pavla. U Hag su sa Lazarevićem otputovali ministri u Vladi Srbije Zoran Stojković i Zoran Lončar. Nekoliko sati pre puta u Hag ministar pravde Zoran Stojković za naš progam je rekao da je Lazarevićev odlazak patriorski čin kojim je država pokazala da je model dobrovoljne predaje optuženika za koji se opredelila Vlada najbolja varijanta za saradnju sa Tribunalom.

“Mislim da je to izuzetno značajno za onu našu, ne kako Vuk Drašković kaže punu saradnju, nego onu bitnu, to je konstatacije Saveta Evrope, i ja očekujem da mi zaista valjano rešimo pitanje Haga.”

S druge strane Karla del Ponte, glavni tužilac Tribunala, kao i evropski zvaničnici insistira na punoj saradnji Srbije sa Hagom. Jovan Simić, savetnik predsednika Srbije za saradnju sa Hagom, rekao je za naš program da je jasno da će Srbija morati da sarađuje u punoj meri što znači da se svi koji su optuženi nađu u Hagu.

“Vlada nikad nije rekla da neće punu saradnju, ona samo neće da hapsi nego hoće da se oni dobrovoljno predaju. To je ta razlika. Sad je pitanje da li će međunarodna zajednica i Hag imati dovoljno i sluha i vremena i želje da sačekaju da se svi dobrovoljno predaju ili će morati da primene neke radikalnije mere pa će onda Vlada u zavisnosti od toga morati da ima neke svoje odgovore na sve to. Predaja gospodina Lazareviće ja stvarno jedan dobar signal i dobar početak, ali ako ostane samo na predaji generala Lazarevića ništa nismo uradili i neće biti pozitivne ocene o Studiji izvodljivosti niti bilo kakve integracije.”

O eventualnoj dobrovoljnoj predaji dvojice optuženih generala Sretena Lukića i Nebojše Pavkovića, ministar Stojković nema informacije.

“Za generala Lukića znate i vi svi, on je dobrovoljno čovek preuzeo optužnicu, on je u onoj proceduri da se vidi kakvo je zdravstveno stanje i ja očekujem da tu neće biti problema. Za generala Pavkovića nemam nikakve kontakte.”

Za generala policije Vlastimira Đorđevića pretpostavlja se da je pobegao u Rusiju i trenutno je van domašaja srpskih državnih organa.
XS
SM
MD
LG