Dostupni linkovi

BiH na američkoj “crnoj listi”, Sarajevo zbunjeno


Bosna i Hercegovina nalazi se na crnoj listi Sjedinjenih Američkih Država, nakon što je američka administracija upozorila svoje državljane da ne putuju u ovu zemlju zbog bezbjednosnih rizika koji ih čekaju. BiH je jedina evropska zemlja koja se našla na spisku preporuka State Departmenta i uvrštena je među zemlje kao što su Somalija, Burundi, Zimbabve, Obala Slonovače...

Ministarstvo vanjskih poslova BiH dalo je instrukcije bh. ambasadoru u Washingtonu da od State Departmenta zatraži dodatne informacije zbog čega se zemlja našla na crnoj listi Sjedinjenih Država. Pomoćnik ministra Ana Trišić - Babić kaže kako postoji zabrinutost u ministarstvu zbog ove preporuke, te da se pokušalo stupiti u kontakt i sa zvaničnicima u američkoj ambasadi u Sarajevu:

“BiH je nakon rata, nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma, bila na toj listi kao jedna od zemalja gdje se upozoravaju američki državljani ako putuju, ali nikad se nije navelo, recimo, na mine. Zbog čega odjednom da stave mine, to nam je zaista neobično. U redovnim smo kontaktima s američkim diplomatama u Sarajevu i nikad, ni u jednom trenutku nije bilo uopšte ni najmanje naznake. Čak, dapače, bili smo u nekim momentima i pohvaljeni.”

Iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, Borislava Paravca, saznajemo da nisu dobili zvaničnu informaciju od Ministarstva vanjskih poslova u vezi sa cijelim slučajem, te da su to saznali iz medija. Savjetnik predsjedavajućeg kolektivnog šefa države Borislava Paravca, Drago Vuković, smatra kako su BiH u interesu dobri odnosi sa Sjedinjenim Državama, ali da odluka State Departmenta neće bitnije uticati na probližavanje zemlje evroatlanskim integracijama:

“Nama je jako stalo to što misli Amerika, koja ima tu poziciju u svijetu kao što ima. Naravno da sama ova činjenica nije dobra, ali ja vjerujem da ovi procesi koji su mnogo važni, bitni i suštinski, a koji su stalno opterećeni nekim sa strane događajama - među kojima smatram i ovo što se desilo - neće ipak bitno uticati na naš put u Evropu. Ja mislim da je naš put u Evropu vrlo jasan i da mi od njega nećemo nikako odustati.”

Dok prvi čovjek države informaciju dobija iz medija, član Predsjedništva Sulejman Tihić je upoznat sa preporukama State Departmenta i već je kontaktirao predstavnike američke administracije u BiH. Na naše pitanje da li ga zabrinjava podatak da je BiH jedina evropska zemlja na crnoj listi Sjedinjenih Država, Tihić odgovara:

“Ako uzmemo šta piše u tom izvještaju i poredimo ga sa ranijim izvještajima, onda me manje zabrinjava nego što me dosad zabrinjavalo. Ovaj izvještaj State Departmenta ne posmatram kao kritiku, već ako ga uspoređujemo s ranijim izvještajima, vidjet ćemo da je ipak postignut jedan napredak u BiH.”

Predstavnici nevladinih organizacija i univerzitetski profesori različito komentarišu preporuke State Departmenta. I dok jedni smatraju kako se radi o politizaciji, drugi kažu da je ovakva odluka u skladu sa stvarnom situacijom u zemlji. Akademik Muhamed Filipović:

“Kako to nesigurna zemlja može biti ona koju Amerika štiti, jer ima ovdje trupe, ima privilegirani položaj njenih funkcionera i građana? Je li to Bosna nesigurna zemlja zato što smo mi muslimani? To je apsurd.”

I za profesora banjalučkog univerziteta Miodraga Živanovića preporuka američke administracije nije realna. “Bosna i Hercegovina nije više zemlja u kojoj u fizičkom smislu postoji nesigurnost ili opasnost po bezbjednost”, kaže Živanović:

“Čini mi se da vjerovatno postoje neki drugi razlozi iza jednog takvog stava. Kakvi su razlozi i motivi, ja naravno ne mogu suditi, ali eto čak i ovakve stvari se dešavaju, tako da se i na njima očituje jedna politizacija. To nije dobro - bilo da je riječ o BiH, bilo da je riječ o Sjedinjenim Država i o njihovim međusobnim odnosima.”

Predsjednik Helsinškog odbora RS-a, Branko Todorović:

“Takvo uputstvo, naravno, puno toga govori o institucijama BiH, o vlasti u BiH, o bezbjednosti i sigurnosti ne samo njenih građana, nego i onih koji dolaze i alarmantano šalje poruku koliko je neophodno brzo i hitro i snažno preduzeti sve korake da BiH zaista krene putem stvaranja jedne normalne zemlje.”

Todorović kaže kako nije siguran da će ovakva odluka State Departmenta na bilo koji način uticati na bh. vlasti, niti će o tome biti rasprave u zajedničkim institucijama BiH. Prema njegovim riječima, predstavnici vladajućih struktura bliže su vraćanju zemlje u srednji vijek, nego integrisanju u evroatlanske strukture, zbog čega trpe jedino građani, bez obzira na nacionalnu pripadnost.
XS
SM
MD
LG