Dostupni linkovi

Kosovski Srbi nezadovoljni “nejasnim stavovima” Beograda


“Nase ucesce u institucijama zavisi od podrske zvanicnog Beograda. Nadamo se da cemo od Tadica, Kostunice i Covica dobiti stav o tome ucestvujemo li u radu institucija ili ne”, izjavili su za Radio Slobodna Evropa zvanicnici “Srpske lista za Kosovo i Metohiju”. Predstavnici tog politickog subjekta, koji bojkotuju rad institucija, ocekuju odgovor iz Beograda kako bi se utvrdili dalji koraci. Oliver Ivanovic, sef “Srpske liste” kaze da je kosovskim Srbima najveca steta naneta upravo nejasnim stavom Beograda:

“Ocekujem da dobijemo odgovor od predsednika Tadica, premijera Kostunice i predsednika Koordinacionog centra Covica, kojima smo uputili pisma jos prosle nedelje trazeci zajednicki sastanak sa svom trojicom. Smatram da je dosta stete naneto razlicitim porukama iz Beograda, razlicitim opcijama i razlicitim vidjenjem situacije, i da bi se to jedino moglo popraviti ako mi sa “Srpske liste” zajedno sa njima napravimo zajednicki sastanak i utvrdimo sta nam je ciniti”.

Kontakt grupa je apelovala na kosovske Srbe da preuzmu aktivnu ulogu u kosovskim institucijama i pozvala Beograd da konstruktivno radi u tom pravcu. Prema recima Ivanovica pasivno stanje i cekanje da se situacija resi sama od sebe ne donosi nista dobro srpskoj zajednici:

“Decentralizacija ce biti gotova vrlo brzo i mislim da je ona vec usla u zavrsnu fazu kada je tesko vrsiti bilo kakve promene. Mi hocemo veliku odgovornost za ovo stanovnistvo ovde i normalno nastojimo da pomognemo koliko je to moguce, ali objektivno nasa snaga u ovoj situaciji nije velika i ona bi mogla biti povecana samo ako bi Beograd javno, glasno i jasno priznao da smo mi ti preko kojih ce pokusati da pomogne lokalnom stanovnistvu”.

Oliver Ivanovic istice kako predstavnici “Srpske liste”, koja ima osam poslanickih mandata u kosovskom parlamentu, nemaju nikakve kontakte sa celnicima privremenih institucija, daodajuci da i to zavisi od Beograda:

“U ovoj fazi nece biti nikakvih razgovora sa privremenim institucijama. Mi nastojimo da budemo dobro informisani, jer nasa komunikacija sa privremenim instiucijama sada ide preko UNMIKa, ali znam da to nije dugorocno resenje. Mislim da se situacija moze brzo promeniti, samo je stvar u tome dali cemo dobiti ili ne direktnu podrsku od vlasti u Beogradu”.

S druge strane, Dragisa Krstovic, clan “Srpske liste”, kaze kako treba prekinuti sa nejasnim stanjem oko ucesca ili bojkota. On dodaje da je ucestvovanje bolje resenje od neucestvovanja:

“Neucescem u institucijama se nista ne postize, pred medjunarodnom zajednicom mi gubimo svaki kredibilitet. Medjunarodna zajednica ce opet o Srbima steci utisak da Srbi nisu spremni da izgradjuju Kosovo, demokratsko, multietnicko. Bicemo optuzeni kao krivci ili kao neko ko nije hteo da ucestvuje u izgradnji takvog Kosova i onda ce se stvari uglavnom odvijati mimo nas, mimo naseg uticaja. Ucescem mozemo da izvrsimo nekakav uticaj i mozemo da menjamo sliku o sebi”.
XS
SM
MD
LG