Dostupni linkovi

Jednoglasno podržana UN-ova konvencija protiv korupcije


Vojni Memorandum, kojeg je hrvatska Vlada sa Sjedinjenim Američkim Državama potpisala u srpnju prošle godine, a Sabor bi trebao ratificirati, izuzetno je važan za partnerske odnose Hrvatske i Sjedinjenih Država, te za ulazak Hrvatske u NATO, obrazložio je ministar obrane Berislav Rončević:

„Svrha ovog Memoranduma jeste utvrđivanje uvjeta pod kojima se Sjedinjenim Američkim Državama za svrhu obuke i vježbi dopušta korištenje zračnog prostora, zračnih luka, poligona, pomorskih luka i objekata za obuku koje je odredila Republika Hrvatska.“

Ministar ističe kako se Europsko zapovjedništvo američke vojske obvezalo da će nepovoljne učinke svojih vojnih vježbi na hrvatski okoliš, gospodarstvo i zdravlje ljudi svesti na najmanju moguću mjeru. No, sudeći po prvim reakcijama zastupnika, rasprava o Zakonu o ratifikaciji Memoranduma bit će vrlo žestoka. IDS-ovac Damir Kajin:

„Njih zanimaju aerodromi Pula, Zadar, Udbine, vojni poligon Slunj, Gašinci i luke Rijeka, Split i Dubrovnik. Znači na neki način Sjedinjene Američke Države zanima cijela jadranska obala. E baš na to ne bi trebalo pristati. Ne treba, jednom riječju, Hrvatsku pretvoriti u veliki vojni poligon, i uz to besplatan.”

Za razliku od vojnog Memoranduma, svi saborski zastupnici jednodušno su podržali ratifikaciju UN-ove Konvencije protiv korupcije, koja je, prema općoj ocjeni, zahvatila sve pore hrvatskog društva, a prema riječima Željke Antunović iz SDPa, kreator joj je sama država:

„Ne mogu prihvatiti da se na primjer nešto što se financira iz proračuna, plati na primjer 20 miliona eura, a da to stvarno vrijedi pet miliona eura, da to zna pola Hrvatske i da svi šuškaju u kuloarima, a da nitko ne govori da je 15 miliona eura otišlo u korupciju, u nečije džepove i da zbog toga nitko ne samo da neće sudski odgovarati, nego čak neće biti niti javno prozvan.“

Antun Kapraljević iz Hrvatske narodne stranke tvrdi da ni u bivšoj, a ni sadašnjoj Vladi nema političke volje za pravi rat protiv korupcije:

„Kad se više ne zna što je oporba, što je vlast, postavlja se pitanje da li je ista priča bila i 2000. godine i da li zbog toga nije pretvorba ispitana i sankcionirana.“

Hrvatska ima najmanje 10 zakona za suzbijanje korupcije. Tko je dosad kažnjen, pita pravaš Pero Kovačević:

„Zato me sve ove rasprave, ukoliko ne poduzmemo odgovarajuće mjere, podsjećaju na onu – vrana vrani ne vadi oči.“
XS
SM
MD
LG