Dostupni linkovi

Saslušan predsjednik Ustavnog suda


Predsjednik Ustavnog suda BiH, Mato Tadić, saslušan je danas pred Posebnim odjelom za organizovani i privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH. Tadić se izjasnio da nije umiješan u carinske prevare i primanje mita u slučaju Mesne industrije “Lijanović”, za koji se istraga vodi pred državnim tužilaštvom. Prema riječima Tadićevog advokata, predsjednik Ustavnog suda BiH je negirao da je 2003. primio 200 hiljada eura mita.

U razgovoru za naš program Tadić nije želio komentarisati ovaj slučaj, navodeći da ni na koji način nije učestvovao u djelu za koje se vodi istraga.
I Tadić i Tužilaštvo ističu da u cilju istrage ne mogu iznositi više detalja o ovom slučaju.

Tadić je saslušan pred međunarodnim sudijom Mat Matsonom, a istragom u slučaju Lijanović još su obuhvaćeni i član Predsjedništva BiH, Dragan Čović, koji je ranije saslušan, te sudije Vrhovnog suda Federacije Danica Šain i Milan Pavlić, i vlasnici firme “Lijanović”.

Istraga o eventualnim zloupotrebama u Mesnoj industriji “Lijanović” se nastavlja, a Ustavni sud ranije je odbacio navode Posebnog odjela za organizovani i privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH o umiješanosti predsjednika Tadića u cijeli slučaj. Također su odbačeni i zahtjevi da se Tadić kao sudija izuzme iz pojedinih slučajeva koji se vode pred Ustavnim sudom BiH.
XS
SM
MD
LG