Dostupni linkovi

Mesić tvrdi da Gotovina nije u Hrvatskoj


Gotovinu možemo izručiti Hagu ako je u Hrvatskoj i ako je dostupan hrvatskim vlastima, kazao je hrvatski predsjednik Stipe Mesić povodom najnovijih najava Evropske komisije kako bi početak pregovora sa Evropskom unijom mogao biti odgođen zbog slučaja Gotovina:

“Zato ćemo premijer i ja ići sa jednom snažnom izjavom, i ne samo izjavom. Daćemo nalog službama da obave posao.”

Tekst zajedničke izjave upravo se usuglašava i bit će objavljen danas ili sutra, kazao je Mesić, i pojasnio što to znači da će “dati nalog službama da obave posao”. Znači li to da ga dosad nisu obavljale?

“Ne. To znači da moraju obaviti posao u tom smislu da ukoliko general Gotovina nije u Hrvatskoj, za to dobijemo i dokaze. Tvrdim, prema onim podacima koje sada imam, da on nije u Hrvatskoj. Da bi se uvjerili i naši vanjski prijatelji, moramo za to imati dokaze. To će biti nalog našim službama: Ministarstvu unutrašnjih poslova, šefu policije, obavještajnim službama i tužiteljstvu.”

On je na novinarsko pitanje kazao kako ne zna ništa o mogućim kontaktima hrvatske vlade sa Gotovinom ili njegovim odvjetnicima, o čemu je jučer govorio evropski povjerenik Oli Ren.

Mesić je slučaj Gotovina komentirao na margini tradicionalnog novogodišnjeg prijema za novinare u Uredu predsjednika. Podržat ću vas u profesionalnom obavljanju posla, poručio je Mesić novinarima:

“Borite se za svoje pravo da izvještavate istinito, kao i za pravo javnosti da dobije istinitu informaciju. Znam da to uvijek nije ni lako ni jednostavno, no ako ste pravi novinari, ako ste shvatili što novinarstvo znači i što treba značiti u slobodnom i demokratskom društvu, onda ćete se i boriti. U tome ću vas uvijek podržavati.”
XS
SM
MD
LG