Dostupni linkovi

Nejasni Terzićevi odgovori


Predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Adnan Terzić, novinarima nije mogao dati odgovor na upit da li su ministri iz PDP-a podnijeli neopozive ostavke, da li će ih razriješiti funkcije, odnosno da li je počeo teći rok od 30 dana za imenovanje novih. O ovome pitanju na sjednici bh. vlade djelomice se razgovaralo, informacija je koja je data novinarima, ali bez konkretna zaključka. Predsjedavajući Vijeća ministara, Adnan Terzić:

“Sigurno da ovom sjednicom Vijeća ministara se ne rješavaju pitanja ni povlačenja ni zadržavanja ostavki. U vremenu koje je pred nama mislim da ćemo trebati imati dovoljno i političkog sluha, političkih ideja i političke snage da pitanja ostavki riješimo. Ja i dalje ostajem pri tome da ipak moramo sačekati formiranje vlade RS-a, kako bismo tačno i precizno znali koji to politički subjekti će praticipirati i dalje u Vijeću ministara.”

Podsjećamo, Predsjedništvo PDP-a, na sjednici na kojoj je odlučivalo da li će njihovi ministri nazočiti sjednici Vijeća, kao razlog su naveli djelovanje međunarodne zajednice suprotno Dejtonskom sporazumu, donošenje odluka izvan institucija BiH i RS-a, te neravnopravnost političara iz RS-a. Stav PDP-a je i da ostavke mogu biti povučene, odnosno da se o njima može razgovarati samo ukoliko budu eliminirani razlozi koji su doveli do njih i da je međunarodna zajednica ta koja bi trebalo da se opredijeli oko razloga, kao i politički faktori u BiH.

Sukladno tomu, i odgovor predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, Adnana Terzića, na upit što će sa ponuđenim ostavkama, ostavio je prostora za nagađanje:

“Još uvijek je to stvar političkih razgovora.”

Jedan od zaključaka donesenih na sjednici Vijeća ministara BiH, nakon više od mjesec dana nefunkcioniranja, odnosi se na 4 bh. državljana alžirskog podrijetla koji se nalaze u američkom zatvoru Gvantanamo na Kubi. Predsjedavajućem Vijeća ministara BiH data je suglasnost da vlastima SAD-a uputi pismo u kojemu će zatražiti njihov povratak u BiH, ukoliko se protiv njih ne vodi nikakav postupak.

Vijeće ministara raspravljalo je i o stupnju realizacije obveza koje proizilaze iz Studije izvodljivosti, kako bi se stvorili uvjeti da BiH u što skorijem vremenu pristupi pregovorima o potpisivanju Ugovora o stabilizaciji i pridruživanju.
XS
SM
MD
LG