Dostupni linkovi

Sredinom godine početak razgovora o konačnom statusu


Jesen Petersen je u Njujorku sa zvanicnicima Ujedinjenih nacija razgovarao o aktuelnoj situaciji na Kosovu i pripremama za sutrasnji sastanak Kontakt grupe u Pristini, kao i o pripremama za sadrzajnu procenu ispunjenja standarda polovinom godine:

“Veoma je vazno da privremene institucije nastave sa sprovodjenjem standarda kako bismo krenuli ka razgovorima o konacnom statusu”, kaze Jesen Petersen.

Sef UNMIKa je pozdravio spremnost zvanicnog Beograda za nastavak dijaloga Pristine i Beograda. Predsednik Koordinacionog centra za Kosovo Nebojsa Covic je nedavno u pismu sefu UNMIK-a zatrazio da se nastave razgovori o nestalim licima, elektricnoj energiji i obnovi ostecenih crkava i manastira na Kosovu. Jesen Petersen istice kako je veoma vazno razgovarati o problemu nestalih lica, jer je to humanitarno pitanje, koje niko nema pravo da odlaze:

“Ja pozdravljam to sto se dve nedelje posle moje posete, kada nije bilo odgovora, Beograd vraca i kaze da je spreman da nastavi dijalog o nestalim licima, energiji i obnovi verskih objekata”, kaze Jesen Petersen isticuci da je sada potrebno utvrditi datum pocetka dijaloga.

Prema oceni sefa UNMIKa samo resenjem pitanja Kosova moze doci do stabilizacije stanja kako u regionu tako i u samoj drzavnoj zajednici:

“U interesu citavog regiona je da se resi pitanje Kosova, da se normalizuje i stabilizuje Kosovo, cime ce se stabilizovati region i Srbija i Crna Gora, i na taj nacin bi se drzavna zajednica koncentrisala na mnoga vazna pitanja koja joj predstoje”, kaze Soren Jesen Petersen, dodajuci da ce u razgovorima o resenju pitanja Kosova ucestvovati i Pristina i Beograd:

“Ja sam i u Beogradu rekao da kada dodje do razgovora o statusu ocigledno je da ce pored Pristine i Beograd imati svoje mesto. Zato se nadam da cemo krenuti napred i da ce i Beograd takodje videti interes u resenju pitanja Kosova, kako bi ono postalo stabilno, multietnicko, demokratsko drustvo i deo regiona”, kaze sef UNMIKa.
XS
SM
MD
LG