Dostupni linkovi

Počelo zatvaranje kampa u Plemetini


Vlada Kosova je zapocela sa premestajem 105 porodica koje vec vise od pet godina zive u Kampu u Plememtini, na oko 10 kilometara severozapadno od Pristine.

Ovaj kamp je od strane sefa UNMIK-a prilikom njegove posete nazvan ”sramotom kosovskog drustva”.

Sve opstine koje imaju svoje stanovnike koji su smesteni u ovom kampu su se obavezale da im omoguce povratak svojim kucama. Kao primer tome danas su spomenute Mitrovica i Orahovac koje su danas povukle stanovnike kampa koji pripadaju tim opstinama.

Zamenik premijera Kosova, Adem Salihaj je rekao da se povratak organizuje tako da se oni vracaju svojim kucama, a za one koji to nemaju bice obezbedjen smestaj u kontejnerima:

“Mogu da vas informisem da je vec zapoceto sa odlaskom i zatvaranjem kampa, Mitrovica i Orahovac su vec povukli porodice koje su imali u kampu, Kosovo Polje je u procesu i u roku od nedelju dana ce povuci svoje gradjane. Takodje i Pristina ce vrlo brzo preseliti sest porodice, tako da na ova nacin mi pocinjemo sa brzim, dinamicnim zatvaranjem kampa u Plemetini”.

U kampu u Plememtini su uglavnom smesteni Romi i Askalije, ali ima i pripadnika drugih nacionalnih zajednica. Sadasnje resenje koje nudi vlada nije definitivno, posto se njome stremi da se izmestaj stanovnika kampa obezbedi do juna ove godine.

Predsednik opstine Pristina, Ismet Beqiri je rekao da ce se primer drugih opstina slediti i u Pristini, tako sto ce se stanovnici kampa vratiti svojim kucama.

“Ukupno je petnaest pordica, sest imaju resen vlasnicki status i imaju kuce koje su uzurpirane od onih koji su imali potrebe, koji su imali zapaljene kuce i niko ih ne moze okriviti sto su privremeno usli u te kuce. Sa tim porodicama cemo se dogovoriti i one ce napustiti kuce”.

U cilju dinamiziranja razmestaja stanovnika ovog kampa pre juna predsednik opstine Obilic, Ismet Hashani je rekao da se razmatraju detalji razmestaja kako bi se kamp sto pre bude moguce zatvorio.

“Opsti je zakljucak bio da se u odredjenim vremenskim periodima sastajemo i vidimo konkretne rezultate, mislimo da je ovo hitno pitanje i ministarstvo za povratak radi na tome”, kaze Hashani.

Kamp se nece moci zatvoriti dokle god se ne nadje neko resenje za smestaj za sve porodice. Privremeno resenje, prema zameniku premijera Salihaj nije savrseno resenje, ali vlada radi na pronalazenju stalnog resenja za ove gradjane, pre nego sto odluci da se konacno zatvori kamp.
XS
SM
MD
LG