Dostupni linkovi

Do kraja godine smanjenje međunarodnog vojnog kontingenta


Irački predsjednik Ghazi al Yawar pozvao je danas sve strane koje se nisu izazivale nasilje da se uključe u razgovor o novoj vladi i novom ustavu zemlje . Yawar je pozvao i Islamističku partiju, najsnažniju stranku Sunita koji su bojkotirali izbore i koji traže odlazak stranih trupa iz Iraka.

" Poštujem vodstvo i članove Islamističke stranke i mislim da je i njima jasno koliko je značajno da u ovom procesu budu prisutni svi. Želimo se s njima dogovarati".

Yawar je u susretu s novinarima u Baghdadu danas ponovio da se ne slaže sa ovom strankom oko odlaska stranih vojnika iz Iraka:

" Predstavnici ove stranke smatraju da se izbori nisu smjeli održati dok su strani vojnici ovdje ili barem dok se nije odredio rok za njihov odlazak. Rekli smo ih da su strani vojnici u Iraku, jer ih je pozvala naša vlada".

Prijelazni irački predsjednik smatra da strani vojnici ne bi trebali napustiti zemlju dok u njoj vlada kaos ili dok se vlast ne formira. On je istaknuo da će oko 170 tisuća američkih i vojnika drugih država ostati sve dok se sigurnosne prilike ne poprave, i dok se "ne eliminiraju teroristi koji se nalaze u pojedinim dijelovima zemlje".

No, Yawar je kazao da će do kraja godine broj stranih vojnika u Iraku biti smanjen.
XS
SM
MD
LG