Dostupni linkovi

Predaja Lazarevića je samo jedan dobar korak


Ministar spoljnih poslova Vuk Drašković izrazio je nadu da će državna zajednica veoma brzo ispuniti obaveze prema Haškom tribunalu i to u stepenu koji će biti dovoljan da Brisel shvati da je Srbija i Crna Gora spremna da ukloni hašku prepreku na putu prema Evropi.

“Verujem u tom slučaju, da ćemo u martu dobiti Studiju o izvodljivosti i veoma brzo posle toga pristupiti Partnerstvu za mir i skraćenim putem ući u NATO pakt. To će biti i najduži put da bismo se priključili Evropskoj uniji.”

Istovremno, presedavajuća delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa Jugoistočnom Evropom, Doris Pak, kazala je da je zadovoljna napretkom saradnje Srbije sa Haškim tribunalom ali naglasila da se ta saradnja mora nastaviti.

“Ta saradnja bi trebalo da bude još unapređena i čekamo na predaju ostalih generala. Mislim da je ovo što se desilo dobar korak i da nam to pomaže da pomognemo Srbiji da se reši balasta koji nosi na svojim plećima još od Miloševića.”

Dijalog između vlasti u Beogradu i Prištine mora početi što hitnije, istakao je Vuk Drašković i podvukao je da je Doris Pak upoznao sa konceptom plana Tri E za Srbiji, Crnu Goru, Kosovo i Zapadni Balkan. Prema tom planu, kazao je Drašković, Kosovo bi bilo pod nekom vrstom uprave Evrpske unije.

“Što se statusa tiče on verovatno mora da bude nađen u okviru formule više od autonomije ali manje od nezavisnosti.”

Plan Tri E prihvatljiv je i za Evropsku uniju jer je Unija i sama svojevremeno predlagala takav koncept, istakla je Doris Pak. Pak je, takođe, kazala da ne zna hoće li status Kosova biti rešen ove godine i podvukla da je bitno da budu dosegnuti standardi. Ona je , takođe, istakla da je sada najvažnije da Beograd otpočne dijalog sa Prištinom. Presedavajuća delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa jugoistočnom Evropom Doris Pak razgovarla je sa srpskim premijeroma Vojislavom Koštunicom o položaju etničkih manjina. Pak je prenela Koštunici da je tokom posete Vojvodini stekla utisak da se, kada je reč o incidentima u najvećem broju slučajeva radi o krivičnim delima koja nisu etnički motivisana, navodi se u saopštenju Vlade Srbije. Na istu temu Pak je razgovarala i predsednikom Srbije Borisom Tadićem i ocenila da je Vojvodina regija koja svojom multietničošću treba da bude osnolac Srbije na putu ka Evropskoj uniji.

* * * * *

Vlada Srbije i dalje će sarađivati sa Haškim tribunalom ali će ispunjavanje te međunarodne obaveze biti rešavano samo po principu dobrovoljne predaje - poručili su predstavnici srpske vlasti nakon što je optuženi general Vladimir Lazarević odlučio da ode u Hag. Još dvojica oficira koje potražuje Tribunal spremni su da odu u Hag ukoliko ozdrave, dok se četvrti nalazi u bekstvu.


Optuženi general Nebojša Pavković priprema odbranu za postupak pred Haškim tribunalom i čim taj postupak bude završen dobrovoljno će otići u Hag, izjavio je za naš program Pavkovićev advokat Ljubiša Živadinović:

“On odlazi. Nikad on nije rekao “ja neću”, međutim, ja moram da izvršim određene pripreme da on kad krene da zna gde je krenuo i sa koje startne pozicije. Niti izbegava niti beži nego jednostavno meni treba vremena da dođem do svega onoga što je neophodno da bi se profesionalno i stručno odgovorilo na optužnice.”

Živadinović je rekao da kao Pavkovićev zastupnik prikuplja potrebnu dokumentaciju, ali zbog obimnosti posla nije mogao da precizira kada će generalova odbrana biti kompletirana. Živadinović kaže da situaciju oko odlaska u Hag komplikuje Pavkovićevo loše zdravstveno stanje.

“Otežavaujuća okolnost je njegovo teško zdravstveno stanje. Kao što je opšte poznato, on ima dva karcinoma i njegova bolest progresivno ide u onom najgorem pravcu. Poslednja kontrola koja je bila pre otprilike nedelju dana je to i pokazala.”

I Sreten Lukić, jedana od četvorice optuženih generela za kojeg se spekulisalo da ima nameru da dobrovljno ode u Hag, ima zdravstvene probleme. Njegov advokat Siniša Simić za naš program je rekao da je to glavni razlog zbog kog Lukić ne pregovara sa srpskim vlastima.

“On je čovek koji je sada potpuno zaokupljen lečenjem, znate. Imao je vrlo tešku, jednu od najtežih kardiovaskularnh operacija na srcu i sada je u fazi lečenja”.

Nakon odluka generala Vladimira Lazarevića da ode u Hag, funkcioner vladajuće Demokratske stranke Srbije Miloš Aligrudić, rekao je da 27. januar nije bio dan D za Srbiju kada je u pitanju ispunjavanje obaveza prema Tribunalu i ocenio da je zbog značaja koje Lazarević ima saradnja sa tim sudom na neki način zaokružena.

“Dakle, što tiče ostalog to će doći samo po sebi. General Đorđević nije dostupan državnim organima Republika Srbije on se nalazi van zemlje. Što se tiče ova druga dva generala gospodin Lukić i Pavković, dakle, to je stvar opet njihove lične odluke. Sačekaćemo, vreme će to pokazati, jedan od njih je primio optužnicu, što je već praktično dokaz da je spreman za tu vrstvu saradnje, ali se tu procenjuje njihovo zdravstveno stanje za koje se objektivno tvrdi da je dosta teško, i naravno, samo uključivanje Haškog tribunala u procenu njihovog zdravstvstvenog stanja već govori o izvesvnom stepenu saradnje tako da se na kraju krajeva ta cela priča oko generala ovim zaokružuje.”

Ministar Velimir Ilić, izrazio je nadu da će ostali generali učiniti isto što i Lazarević:

“Sramota je da naši generali ljudi koji su vodili našu mladost srpsku štitili, branili, ostali heroji, junaci u narodu budu sada hapšeni, privođeni sa kapuljačama na glavi i sprovođeni u Hag. Ali i oni moraju da shvate da pomognu ovom narodu da izađemo iz ove velike krize.”

Vlada Srbije obećala je da će pružiti garancije za odbranu sa slobode svim haškim optuženicima koji se dobrovoljno predaju.
XS
SM
MD
LG