Dostupni linkovi

Novo gubljenje vremena


Priča o dvomjesečnoj krizi izvršne vlasti u BiH ulazi u novu fazu. Ministri iz Partije demokratskog progresa RS-a koji su podnijeli ostavke odlučili su da sutra nazoče sjednici koju je zakazao predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Adnan Terzić. No, njihovu najnoviju odluku prate određeni uvjeti. Oni kažu da su njihove ostavke definitivne i da će sjednicama nazočiti samo do isteka zakonom predviđenog roka za izbor novih ministara iz RS-a. Član Predsjedništva PDP-a, Vinko Radovanović:

“Predsjedništvo ističe da će PDP učestvovati u izboru novih ministara samo ako budu eliminisani razlozi koji su doveli do ostavki. Podsjećamo da su razlozi bili: djelovanje suprotno Dejtonskom sporazumu, donošenje odluka izvan institucija BiH i RS-a i neravnopravnost političara iz RS-a. Predsjedništvo ističe da će za buduće odluke PDP-a odlučujući značaj imati sjednica Savjeta za implementaciju mira u Briselu i bez garancija da će moći normalno raditi PDP neće predlagati kandidate za novi Savjet ministara.”

U Vijeću ministara BiH, točnije Uredu predsjedavajućega, Adnana Terzića, ne žele komentirati odluku Predsjedništva PDP-a. Glasnogovornik predsjedavajućeg Terzića, Bojan Zec Filipović, za naš radio kaže:

“Predsjedavajući Vijeća ministara ne komunicira sa ministrima iz saziva Vijeća ministara putem medija. Dakle, ono što ostaje kao činjenica koja je kontinuirano trajala je da je 1. 2. zakazana sjednica Vijeća ministara koja ima dodatnu specifičnu težinu zbog činjenice da ćemo na toj sjednici proanalizirati i vidjeti eventualne stvari koje još Vijeće ministara treba da uradi kako bismo mogli da konačno kažemo da su preporuke koje su definirane Studijom izvodljivosti, 16 preporuka, u potpunosti završene.”

Sam premijer Terzić je posljednjih dana u svojim istupima govorio da će mu biti veoma interesantno da putem medija sazna šta je odlučilo Predsjedništvo PDP-a, te da smatra da je sve dileme oko sudjelovanja ministara iz ove stranke trebalo rješavati u njegovom uredu. A kako je često prozivan da je i sam kriv za krizu u Vijeću ministara, jer iako je zakonski mogao, dva mjeseca nije zakazivao sjednice, Terzić je u posebnom intervjuu za radio Stari Grad kazao:

“Nisam želio, što narod kaže, da dolijevam ulje na vatru i da sazivam sjednice Vijeća ministara kako bih doveo u iskušenje ostale predstavnike srpskoga naroda da odlučuju hoće li podnijeti ostavke ili neće.”

Da priču o sudjelovanju ministara iz RS-a u Vijeću ministara ovom konstatacijom nije okončao, svjedoči stav PDP -a da je sada na predsjedavajućem da pokrene proceduru oko ostavki. Član Glavnoga odbora PDP-a i jedan od trojice ministara u ostavci, Zoran Tešanović:

“Smatramo da je započeo teći zakonski rok za izbor novih ministara iz RS-a. Koliko će se otezati, to treba pitate one ljude koji treba da pokrenu tu proceduru. To je predsjedavajući Savjeta ministara - i zakon koji njemu nalaže određeni rok.”

Predsjedavajući Terzić takvu proceduru nije pokrenuo, što prema stavu oporbe,znači da priča o krizi u Vijeću još nema kraja. Visoki dužnosnik SNSD-a Nikola Špirić:

“Gotovo je sigurno da se radi ovdje o pokušaju da se kriza produži i na vrijeme koje je ispred nas. Dakle, ponovo ćemo gubiti mjesec dana predlaganjem novih ministara, pa će ih morati potom da potvrdi u roku od 30 dana Predstavničko vijeće državnog parlamenta...”

Na naš upit što je pozadina poteza koje je u posljednja dva mjeseca povlačilo čelništvo PDP-a, Špirić kaže:

“Pozadina je, čini mi se, u tome što SDS ne želi da prati PDP. Ko je normalan mogao očekivati da će SDS umjesto podrške Ivaniću podršku dati Terziću i SDA-u, jer vi znate da je gospodin Čavić rekao da je generator krize ponašanje SDA i gospodina Terzića, a naravno, ukoliko dođe do novog izbora Vijeća ministara, da je Terzić kandidat i SDS-a i SDA.”

Politički analitičar Tanja Topić:

“Mislim da je ovaj ishod rezultirao i propadanjem sporazuma koji su potpisale stranke iz RS-a, jer se one nisu mogle usaglasiti. Ja mislim da su sve stranke iz RS-a u jednom trenutku imale neku vrstu, uslovno rečeno, zajedničke strategije i to je imalo za cilj da se izazove kriza na državnoj razini, da se pokaže da RS nije samo žarište problema, već da se taj problem može prenijeti i na izvršnu vlast. Problem je nastao, znači, onog trenutka, ne samo na relaciji između PDP-a i SDS-a nego i između SDS-a i svih ostalih stranaka koje su u jednom trenutku bile spremne da uđu u konstituisanje vlade, jeste što predstavnici SDS-a nisu istupili iz zajedničkih organa BiH.”

Iz izjava predstavnika PDP-a, šutnje Ureda predsjedavajućeg Vijeća ministara, ali i procjene analitičara, može se zaključiti da se sutrašnjom sjednicom Vijeća ministara priča o funkcioniranju izvršne, ali i zakonodavne vlasti u BiH ne okončava. Uz pitanje pokretanja procedure oko imenovanja novih ministara, stoji i činjenica da su predstavnici PDP-a najavili da njihove ostavke u Vijeću ministara znače i povlačenje predstavnika ove stranke i iz Parlamenta BiH.
XS
SM
MD
LG