Dostupni linkovi

BAGDAD


Najmanje dve osobe su poginule u subotu u eksploziji projektila koji je pogodio ambasadu Sjedinjenih Američkih Država u Bagdadu.
U eksplozijama podmetnutih bombi i u akcijama pobunjenika u Iraku u subotu je poginulo još sedamnaest osoba.
Dan pred prve izbore od svrgavanja Sadama Huseina sa vlasti, zatvoreni su međunarodni aerodrom u Bagdadu i iračke kopnene granice, na ulicama su barikade, uvedena je zabrana kretanja – policijski čas. Premijer Ijad Alavi je produžio na još mesec dana vanredno stanje.
Na izborima se kandidovalo deset političkih grupacija sa više od sedam hiljada kandidata. U skladu sa rezultatima tih izbora trebalo bi da budu formirani Prelazna skupština, regionalna veća kao i kurdski parlament.
Pravo učešća na izborima ima nešto više od četrnaest miliona Iračana. Oko 300.000 koji žive u inostranstvu glasaju već drugi dan u 14 zemalja u kojima je glasanje organizovano.
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Kofi Anan je u petak pozvao građane Iraka da izađu na izbore. Rekao je da je glasanje najbolji način za određivanje budućnosti svake zemlje, i da će Ujedinjene nacije pomoći Iraku nakon izbora.
Predsednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džordž Buš (George Bush) je ocenio da izbori u Iraku predstavljaju "istorijski čin na putu ka slobodi".
"Teroristi i oni koji stoje iza tiranije Sadama Huseina znaju da će slobodni izbori pokazati prazninu njihove vizije Iraka. To je razlog što njih ništa neće zaustaviti da spreče ili ometu ove izbore", rekao je u subotu američki predsednik u redovnom sedmičnom obraćanju naciji preko državnog radija.
XS
SM
MD
LG