Dostupni linkovi

BRISEL


Visoki predstavnik EU Havijer Solana izjavio je da je izruccenje optuzzenih Hasskom tribunalu kljuccno pitanje za put Srbije ka Evropskoj uniji. U intervjuu za beogradski "Blic", on je naglasio da "niko ne mozze da tolerisse i dalje postojanje prikrivenih mrezza ispletenih" u eri Slobodana Milossevicha, koje "sstite kriminalce optuzzene pre 10 godina", kao ssto su Ratko Mladich i Radovan Karadzzich. Prema njegovim reccima, Srbija i Crna Gora vech su izgubili mnogo vremena u poredjenju sa susednim zemljama u regionu. "Sada je krajnje vreme da krenu napred", ocenio je Solana i dodao da Studija o izvodljivosti predstavlja vazzan prvi korak u pravcu Sporazuma o stabilizaciji i prikljuccivanju, koji je "kljuccni
instrument u procesu progresivne integracije u EU". On je dodao da rokovi za integraciju Srbije i Crne Gore u EU zavise prvenstveno od napora Beograda i Podgorice da usklade svoje standarde sa evropskim standardima.
Solana je kazao i da che razgovori o buduchnosti Kosova pocceti kada se ostvari dovoljan napredak u domenu standarda.
Prema njegovim reccima, po pitanju Kosova, "joss mnogo toga ostaje da se uradi, naroccito kada je recc o zasstiti manjinskih zajednica i stvaranju multietnicckog drustva", iako "vech i sada postoji napredak u mnogim domenima".
XS
SM
MD
LG