Dostupni linkovi

Podgorica ne prihvata odlaganje referenduma


Vladajuća crnogorska koalicija odbacuje bilo kakvu mogućnost odlaganja referenduma, ukoliko u prijedlogu srpske Vlade o odlaganju neposrednih izbora za parlament državne zajednice kao uslov zaista stoji odlaganje crnogorskog referenduma. Potpredsjednik Skupštine i visoki funkcioner Demokratske partije socijalista, Dragan Kujović naglašava da je ovakvim prijedlogom upotpunosti demaskiran legalizam Vojislava Koštunice, koji je do juče insistirao na poštovanju Ustavne povelje po svaku cijenu:

“Je li ta ogromna želja i potreba Koštunice i njegovih istomišljenika za zajedništvom Srbije i Crne Gore po svaku cijenu i na svaki način ustvari kompenzacija za one propale snove o velikoj Srbiji ili je to stvarno uvjerenje da je bolja i najgora zajednica, nego dvije zasebne, organizovane i uređene države. Bilo što da je u pitanju ovakvo kruto i dogmatsko pristupanje državnom razlogu i državnom statusu može ozbiljno ugroziti interese građana obje države na njihovom organizovanom i demokratskom putu ka Evropi, ukoliko bi takav pristup bio podržan od većine političkih snaga u Srbiji ili u Evopskoj Uniji”.

I prema riječima portparola Socijaldemokratske partije, Branislava Radulovića, predsjednik srpske Vlade ovim prijedlogom je otkrio da se iza insistiranja na poštovanju Ustavne povelje zapravo samo i isključivo krila namjera da se uskrati pravo Crnoj Gori na referendum:

“Ova inicijativa najbolje demaskira politiku gospodina Koštunice, jer pokazuje da njemu zapravo i nije do izbora. Prvo, zato što bi DSS na tim izborima jako loše prošla i radikali bi zapravo bili ti koji bi oslovljavali formiranje budućeg Savjeta ministara, što za Evropsku Uniju apsolutno nije prihvatljivo. Na drugoj strani, on samo želi da opstruira pravo Crne Gore na referendum i prosto pokazuje se da on nije legalista i da njemu nije do poštovanja Ustavne povelje i treća stvar, on na taj način u potpunosti obesmišljava inicijativu crnogorske opozicije koja je, kao što znati, već po treći put prosecuirala Zakon o neposrednim izborima.Ona prosto nije obaviještena što radi njihov mentor i u ovom trenutku možemo kazati da je ta inicijativa bespredmetna, jer pravo je Crne Gore nesporno”.

Reakcija crnogorskih opozicionih stranaka koje insistiraju na održavanju neposrednih izbora, jer će, kako ponavljaju, u suprotnom, Crna Gora ući u zonu političke nestabilnosti, za sada nema. U Socijalističkoj narodnoj partiji koja je za vanrednu sjednicu crnogorske Skupštine, 8.februara, predložila Zakon o neposrednim izborima za parlament državne zajednice, treći po redu u posljednja tri mjeseca, nijesu željeli da komentarišu, dok se ne uvjere da je prijedlog zvaničan. Portparol Miomir Vojnović:

“Ja moram u ovom trenutku reći da Socijalistička narodna partija to ne može komentarisati u ovom trenutku, obzirom da se ne radi o zvaničnom stavu Vlade Srbije. Kada dobijemo zvaničnu potvrdu od Vlade Srbije, Socijalistička narodna partija će se, naravno, oglasiti i po ovom pitanju”.

RSE: Ukoliko se narednih dana taj predlog ozvaniči, da li to može uticati na vaše eventualno povlačenje tog zakona?

VOJNOVIĆ: Ja u ovom trenutku, iskren da budem, ne bih želio prejudicirati stvari, dok ne dobijemo zvaničan stav Vlade Srbije.

Sličan odgovor dobili smo i u Narodnoj stranci, gdje nam je saopšteno da neće komentarisati prijedlog srpske Vlade, dok on ne bude zvaničan. Oni su ponovili svoj raniji stav da se zalažu za dosljedno poštovanje Ustavne povelje.
XS
SM
MD
LG