Dostupni linkovi

(Ne)saradnja podelila Beograd


Pojedini zvaničnici u Beogradu ističući neophodnost saradnje sa Haškim tribunalom, pored toga što to po njima predstavlja ispunjavanje međuanrodnih obaveza upozoravaju i da od ispunjavanja te obaveze zavisi i sudbina Kosova i Metohije. Šef diplomatije državne zajednice Vuk Drašković kaže da sa svih strana stižu iste poruke.

“Jedna je pozicija ukoliko Srbija u razgovore o konačnom statusu Kosova priđe kao neko ko već ima u rukama studiju o izvodljivosti, ko je već uveliko na putu ka Evropi, koji postaje član Partnerstva za mir, a druga je situacija ukoliko Srbija, ne daj Bože, bude označena za faktor nestabilnosti u Zapadnom Balkanu i Jugoistočnoj Evropi.”

Za političare koji se zalažu za potpunu i hitnu saradnju a Haškim tribunalom odnos zvaničnog Beograda prema Hagu može se reflektovati i na odnose Beograda i Podgorice. Argumente koje iznosi Podgorica donekle potkrepljuje sam Beograd svojim postupcima, iako možda u stvarnosti to baš nije tako, kaže za naš program Zoran Lutovac, specijalni savetnik predsednika Srbije. Ako Podgorica kaže da je Crna Gora limitirana zajednicom sa Srbijom odnosno da je ta zajednica sprečava da se brže približava Evropskoj uniji, navodi Lutovac.

“Naravno to treba uzeti s rezervom i reći otvoreno da je to jedan dobar izgovor za zvaničnu Podgoricu jer da je samo to problem verovatno bi se mnogo lakše i povoljnije rešio po Podgoricu, ona ima neke svoje unutrašnje probleme. Ono što je za Beograd problem jeste to što činjenica da jedno pitanje kao što je Haški tribunal, pitanje naše međunarodne obaveze, ne rešava onom dinamikom i na onaj način kakav se očekuje od Beograda, i to predstavlja veliki problem za sam Beograd. Slabljenje međunarodne pozicije Beograda i te kako utiče ne samo na odnose sa Crnom Gorom nego uopšte na poziciju Beograda u regionu.”

Na drugoj strani, u premijerovoj Demokratskoj stranci Srbije i pored toga što priznaju da je saradnja sa Haškim tribunalom povezana sa mnogim stvarima koje opterećuju državu, ne mogu da se slože da ukoliko “ta saradnja ne bude na zadovoljavajućem nivou po međunarodnoj zajednici, da će to uticati na rešavanje statusa Kosova”. Andreja Mladenović, portparol DSS:

“Mi što se tiče Kosova i Metohije imamo Rezoluciju 1244 i na tome moramo da insistiramo. Znači to su odluke međunarodnih organa i institucija, Saveta bezbednosti i na tome se mora insistirati, ali sigurno je da je Srbija u takvoj situaciji da sve svoje međunarodne obaveze mora besprekorno da ispunjava i samo na taj način mogu određena pitanja i problemi koji muče biti rešavana povoljnije.”

A kada je u pitanju Crna Gora?

“Crna Gora mora da bude strpljiva i da na taj način ne otežava poziciju Srbije, a Srbija će sa svoje strane sigurno učiniti sve da rešava taj problem i ispunjava svoju međunarodnu obavezu.”

Međutim, predsednik Srbije Boris Tadić upozorava da se zemlja nalazi na rubu nezavisnosti Kosova. Tadić je, gostujući nedavno na Radiju Slobodna Evropa, rekao da je jedini način da se to ne dozvoli izuzetno ofanzivna politika koja podrazumeva saradnju sa međunarodnom zajednicom na svim aspektima na kojima je to neophodno.

“Oni koji kažu da je moguće rešavati naše nacionalne interese na Kosovu i Metohiji bez saradnje s Haškim tribunalom, to je potpuno nelogično, to je totalni nonsens, to je obmanjivanje građana ove zemlje. Vi ne možete rešavati problem Kosova i zaštiti vaše nacionalne interese ukoliko vaš međunarodni kredibilitet nije veliki. Ukoliko ne sarađujete sa tim svetom od koga očekujete pomoć, ne možete ni očekivati da taj svet razume koji je vaš nacionalni interes.”
XS
SM
MD
LG