Dostupni linkovi

Frka oko antikorupcijskih povjerenstava


Brojni zahtjevi za osnivanje parlamentarnih povjerenstava koja bi trebala utvrditi jesu li se bivši i sadašnji dužnosnici ogriješili o zakone i pri tome materijalno okoristili, izazvalo je nesnošljivu atmosferu u hrvatskom Saboru. Kako bi se duhovi smirili, a zemlja okrenula prema osnovnom cilju – ulasku u Evropsku uniju, Socijaldemokratska partija Hrvatske predložila je da svi državni dužnosnici podnesu izvještaje o imovini i načinu kako su je stekli. No dio političara smatra da se radi o nepotrebnom poslu, jer u hrvatskom Saboru već postoji povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa koje bi, kaže saborski zastupnik Hrvatske stranke prava Tonči Tadić, trebalo o tome voditi računa:

„Cijela frka oko formiranja istražnih povjerenstava se u pravilu odnosi na afere koje proizlaze iz toga što postoji sumnja da se neki od dužnosnika nalaze ili su se nalazili u sukobu interesa, dakle da su nekome namještali posao, svom poslovnom partneru, članu svoje obitelji i tome slično. Samo tome bi se vrlo brzo stalo u kraj da je svih ovih mjeseci funkcioniralo Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa. Kako tog Povjerenstva nije bio, onda se išlo u ove eksperimente.

Antun Karpaljević, donedavni šef Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa, koji je nedavno podnio ostavku na tu dužnost, kaže kako je ta komisija stalno nailazila na opstrukcije:

„Nije postojala politička volja, jer nismo uspjeli dobiti ni adekvatan prostor, nismo bili ubačeni u proračun, nisu bili zaposleni ljudi koji su trebali odrađivati poslove u odsjeku očevidnika i u odsjeku prijava. Jednostavno je sve bilo blokirano i nikako, ni teoretski, nije bilo moguće da počnemo sa radom. Jedina dobra stvar koju smo uspjeli napraviti, to je taj očevidnik. Uspjeli smo po prvi put u Hrvatskoj skupiti imovinske kartice od svih državnih dužnosnika.“

Kad je riječ o korumpiranosti, Hrvatska je prošlu godinu završila s ocjenom 3,7 na ljestvici gdje ocjena 10 predstavlja zemlje bez korupcije, a 1 one najkorumpiranije. Od 146 promatranih zemalja, Hrvatska se nalazi na 67. mjestu, kaže Antun Zorislav Petrović, voditelj Transparency Internationala, organizacije koja se bavi tim problemom:

„Ocjena Transparency Internationala je prvenstveno postavljena na dojmu, odnosno percepciji. Mi smo svakako zabrinuti zbog toga što se država doživljava kao zemlja u kojoj se ne radi ništa na suzbijanju korupcije i zbog toga ta ocjena kontinuirano opada. No, evo, za sada smo srednje dobar ponavljač po ocjeni Transparency Internationala. Zemlje koje imaju ocjenu bar 5, nemaju problema s korupcijom. To je, od naših susjeda, primjerice Slovenija koja ima ocjenu 6,2 i Mađarska koja ima ocjenu 5,1. U svakom slučaju te dvije zemlje imaju i daleko niži stupanj korupcije prema indeksu percepcije korupcije i standard njihovih građana raste daleko brže nego što je to slučaj u Hrvatskoj.“

Antun Zorislav Petrović nedavno je imenovan članom novog saborskog Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa, no bivši predsjednik te komisije, Antun Kapraljević, boji se da ni novo Povjerenstvo neće postići nikakve rezultate, jer u Hrvatskoj zato, kaže on, još nema političke volje:

„Ja ne vjerujem da će Povjerenstvo proraditi, vjerujem da će proraditi tek negdje blizu 2007. godine, kada Evropa bude napravila dovoljno veliki pritisak na Hrvatsku da Hrvatska počne borbu protiv korupcije onako kako bi to trebalo i borbu protiv sukoba interesa onako kako je to zakonom i propisano.“
XS
SM
MD
LG