Dostupni linkovi

U februaru pilot projekti decentralizacije


Vlada Kosova ce tokom februara proglasiti pilot projekte za pilot opstine kako bi testirala ostvarivanje decentralizacije, rekao je danas glasnogovornik vlade Arben Qirezi. On je rekao da se ovi pilot projekti zasnivaju na Okvirnom predlogu za reformu lokalne uprave, koji je sacinjen u Pristini.

“Sto se tice metodologije i nacina ostvarivanja ovog dokumenta to je ostalo otvoreno. Vlada je prihvatila predlog pilot oprina u skladu sa Okvirnim dokumentom. Ima izgleda da se tokom februar usvoji neki konkretan dokument oko toga”, rekao je Qirezi.

Sa ovakvim stavom vlade ne slaze se najveca opoziciona partija Demokratska partija Kosova Hashima Thaqija. Podpredsednik ove stranke i clan Predsednistva Skupstine Kosova Ramë Buja, kaze kako odluka vlade izgleda ishitrena i moze dovesti proces ka teritorijalnoj podeli na etnickim osnovama.

“Ova incijativa vlade koja zeli da pocne sa pilot opstinama, sto nije samo tako jer ona zeli da pocne i sa pilot teritorijama, jer opstine nisu niti Djeneral Jankovic, niti Gracanica,, mi cenimo da je ishitren posao koji se cini bez dovoljno priprema”, kaze Buja.

Sa druge strane glasnogovornik Qirezi se ne slaze sa kostatacijama opozicije. On kaze kako nemo biti reci o planu koji moze dovesti do nove podele Kosova na etnickim osnovama.

“Nije odrzivo da plan o stvaranju pilot opstina stvara mogucnosti za stvaranje etnicih linija i koridora. Mozda je to kritika koja je upucena planu vlade Srbije. Plan vlade Kosova o pilot opstinama je u potpunoj saglasnosti sa Okvirnim dokumentom za reformu lokalne uprave”, kaze Qirezi.

Predstavnik DPK, Ramë Buja istice kako je decentralizacija do sada vise sluzila da bi privukla srpsku zajednicu za ucesce u procesima, nego li se razmisljalo da se pocne ozbiljno sa njenim ostvarivanjem.

“UNMIK nije to radio da bi ostvario decentralizaciju u pravom smislu reci, kako je odredjeno evcropskim dokumentima o decentralizaciji, vec da bi privukao Srbe da ili ucestvuju na izborima ili da se ukljuce u mehanizme institucija Kosova, tako da mi smatramo da to nije ozbiljno ucinjeno I takodje smatramo da to nije ucinjeno uz adekvatne predpripreme kako bi se ostvarila decentralizacija”, kaze Buja.

On trazi da parlament Kosova bude incijator i da prati ostvarivanje tako zncajnog procesa za Kosovo.

Prema jednom predlogu Okvirnog dokumenta koji jos nije dobio konacan oblik, a koji su izradili UNMIK I institucije Kosova uz ucesce Saveta Evrope i americke agencije USAID planira se da se u nekim od postojecih opstina I u nekim pilot opstinama ovaj proces testira oko 18 meseci, do sledecih lokalnih izbora. Ako bi se test pokazao pozitivnim ocekuje se da ce na sledecim lokalnim izborima biti mnogo veci broj opstina nego sto je sada.
XS
SM
MD
LG