Dostupni linkovi

Državni tužilac podigao optužnicu protiv Hasana Čengića


Sud BiH još uvijek nije potvrdio optužnicu koju je Specijalni odjel za organizovani i privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao protiv Hasana Čengića, saznajemo u državnom Tužilaštvu.

Čengić je poslanik državnog Parlamenta i visoki funkcioner Stranke demokratske akcije.

On se, prema optužnici koju je potpisao međunarodni tužilac Džonatan Smit, tereti za zloupotrebu položaja u vrijeme dok je obavljao funkciju zamjenika ministra odbrane Federacije BiH.

Čengić je, prema optužnici, 1996. godine protupravno ovlastio firmu Bosanska investiciona organizacija za proizvodnju eksploziva, oružja i streljiva.

Istragom je utvrđeno da se to preduzeće, čiji je Čengić osnivač i kojim upravlja, nije nalazilo na popisu onih koje je federalna Vlada ovlastila za djelatnosti prometa naoružanjem i vojnom opremom.

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Federacije Robert Cvrtak potvrdio je za naš radio da je krivična prijava za zloupotrebu položaja protiv Čengića podnesena još početkom prošle godine.

On dodaje da je federalni MUP, takođe u maju 2004. godine, podnio i drugu prijavu protiv Čengića i njegovog bliskog saradnika Tarika Đodića zbog finansijskih malverzacija i umiješanosti u organizovani kriminal u firmi Bosanska investiciona organizacija.

Hasan Čengić je već godinama predmet istrage i stranih obavještajnih službi.
U izvještajima ovih službi, koje su redovno prenosili i bosanskohercegovački mediji, Čengić je označen kao ključna ličnost koja je preko humanitarnih organizacija kontrolisala sav novac koji je kao pomoć islamskih zemalja stizao u BiH tokom rata.

Odlukom američkog predsjednika Džordža Buša od maja prošle godine, Hasan Čengić nalazi se na “crnoj listi” zbog opstrukcije Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Nije mu dozvoljen ulazak u SAD, zamrznuti su svi njegovi bankovni računi u ovoj zemlji i onemogućeno bilo kakvo poslovanje na američkoj teritoriji.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG