Dostupni linkovi

Mučenje zatvorenika uobičajena pojava u Iraku


U danas sluzbeno objavljenom izvjestaju naslovljenom "Novi Irak: Mucenje i maltretiranje pritvorenika u irackim zatvorima", Human Rights Watch navodi kako se cini da prijelazna iracka vlada aktivno sudjeluje ili presutno prelazi preko teskih povreda temeljnih ljudskih prava, za koje se tvrdi da su gotovo svakodnevna pojava u irackim zatvorima.

Djelatnici HRW razgovarali su s 90-ak osoba koje su tokom protekle godine bile pritvorene u Iraku. 72 su priznale da su u zatvoru bile mucene ili zlostavljane od strane irackih sigurnosnih snaga, kaze Sarah Leah Whitson, izvrsna direktorica odjela Human Rights Watcha za Bliski istok.

"Osobe s kojima smo razgovarali tvrde da su bile objesene nogama za stropove celija, da su tucene celicnim sipkama i drvenim palicama, da su im genitalije bile povezane strujnim kablovima i da su izlagane elektrosokovima. Tvrde takodjer da su im uskracivani hrana i voda i da su dobijali jelo samo kada bi uspjeli podmititi cuvare, kaze Sarah Leah Whitson, izvrsna direktorica odjela Human Rights Watcha za Bliski istok.

Narodu Iraka obecano je ce nakon svrgavanja Sadama Huseina zivjeti u boljem i pravednijem sistemu. No, prijelazna iracka vlada nije odrzala obecanje da ce postovati ljudska prava. Nazalost, iracki narod i dalje pati pod vladom koje ostaje nekaznjena zbog svog postupanja prema zatocenicima, kazala je Sarah Leah Whitson.

U izvjestaju objavljenom na vise od 90 stanica, navodi se takodjer kako nema sumnje da su pobunjenicke snage u Iraku pocinile brojne nezakonite napade na iracke policajce, no da ta cinjenica ne opravdava zlostavljanje koje cine iracke vlasti, a koje ukljucuje neovlastena privodjenja, dugotrajna pritvaranja u samicama, mucenje i razne vrste torture koja se nad pritvorenicima, ukljucujuci i djecu, gotovo rutinski i svakodnevno provode.
XS
SM
MD
LG