Dostupni linkovi

Hrvatska sudjeluje u vježbi CMX 05


Dvadeset i šest zemalja članica NATO-a, dva NATO-ova stožera i devet zemalja Partnerstva za mir angažirat će se sljedećih tjedan dana u simulacijskoj vježbi CMX 05. Koji je scenarij? Između dvije fiktivne zemlje izvan euroatlantske zone raste napetost. Snage pod vodstvom NATO-a i sa mandatom Ujedinjenih nacija razmještaju se u tom prostoru. Ali scenarij predviđa i opasnost uporabe biološkog i kemijskog naoružanja i prelijevanje nekih elemenata krize u zemlje NATO-a i Partnerstva za mir.

Nacionalni koordinator za NATO Pjer Šimunović:

„Dakako, NATO je ovu vježbu bazirao na svojim iskustvima rukovođenja krizama s kojima se prethodno susretao. To su krize koje su nam svima poznate, na jugoistoku Evrope, to su krize koje se tiču konkretno i iskustava prikupljenih u operaciji u Afganistanu.“

CMX 05 je vježba vojno-političke koordinacije na najvišoj razini. Kako ne uključuje razmještaj stvarnih vojnih snaga na terenu, ne uvježbava se borbenu spremnost postrojbi, već koordinacija i upravljanje snagama na političkoj i vojno-zapovjednoj razini.

Sudjelovanje u pripremi i izvođenju vježbe CMX 05 dio je ukupnih hrvatskih napora za uključenje u sustav Sjevernoatlantskog saveza, kazao je Marko Horvat, iz Uprave za odnose s NATO-om Ministarstva vanjskih poslova:

„Svaka zemlja partner u vježbi – ukupno ih je devet – ima svoju agendu u vježbi. Hrvatska je jedina zemlja Partnerstva za mir, koja sudjeluje u vježbi, a koja ima punu aspiraciju uključiti svoje snage, maksimalno se angažirati, prilagoditi svoj sustav NATO sustavu nošenja s krizom. Dok na primjer Švicarska želi samo uvid u NATO sustav nošenja s krizom, Irska i Švedska žele uvježbati sustav političke koordinacije, Azerbejdžan samo želi biti prisutan, Makedonija ulazi u vježbu kao aspirant za članstvo u okviru grupe A3, ali oni su dosta kasnili.“

Iako se scenarij vježbe temelji na stvarnim kriznim situacijama, sve je simulacija. Konflikt se dešava između dvije izmišljene zemlje koje se zovu Jaki i Rodan. Cijelu krizu prati jedna fiktivna, multinacionalna televizija, pa su i troškovi gotovo fiktivni. Na razini cijelog NATO-a ukupno 35 tisuća eura, a na razini Hrvatske ni kune preko redovitih troškova Ministarstva obrane i Ministarstva vanjskih poslova.
XS
SM
MD
LG