Dostupni linkovi

Podgorica ne vidi koristi u odlaganju rješavanja konačnog statusa Kosova


Nikolas Vajt (Nicholas White), direktor Evropskog programa Međunarodne krizne grupe, komentariše najnoviji izvještaj te organizacije, koji će danas biti prezentovan u Briselu i u kojem se tvrdi da je nezavisnost Kosova jedino i neodložno rješenje za taj entitet koji je pod međunarodnim protektoratom. Vajt komentariše i posljedice eventualne nezavisnosti Kosova na srpsko-crnogorske odnose i opstanak državne zajednice.

RSE: Gospodine Vajt, u posljednjem izvještaju Međunarodne krizne grupe navodi se da se status Kosova mora što prije definisati i da je nezavisnost jedino rješenje. Da li imate procjenu koliko bi donošenje takve odluke uticalo na srpsko-crnogorske odnose i što bi to značilo za opstanak državne zajednice?

VAJT: Imali smo ozbiljne razgovore sa visokim zvaničnicima u Crnoj Gori oko toga. U razgovoru su nam stavili do znanja da su zabrinuti za buduću stabilnost Srbije i da ne vide da je ta stabilnost osigurana sve dok je pitanje Kosova neriješeno. Naravno, da smo pričali sa opozicijom u Crnoj Gori, dobili bi drugačije viđenje, ali što se tiče Vlade potpuno je jasno da visoki zvaničnici u Podgorici ne vide nikakve koristi ni Srbiji, ni Crnoj Gori u spriječavanju i odlaganju rješavanja konačnog statusa Kosova.

RSE: Koliko bi, na drugoj strani, nezavisnost Kosova uticala na crnogorske zahtjeve za nezavisnost?

VAJT: Iskreno, ne vidim neki uzajamni odnos i povezanost ta dva problema. Crnogorska situacija je već poznata. Vlada je javno obznanila da će ići na referendum, ukoliko ne dođe do preuređenja državne zajednice prije toga. Crna Gora pregovore sa Srbijom oko toga ionako vodi bez Kosova. Sa druge strane, rekao bih, da je odnos Crne Gore i Kosova u praksi prilično dobar. To zaključujem na osnovu trgovine, komunikacija i drugo. Tako da problem Kosova i Crne Gore vidim, kao što sam rekao, odvojeno. Naravno, ovdje je sve donekle povezano, ali u isto vrijeme mislim da riješavanje jednog problema neće puno uticati na drugi.

RSE: Vjerujete li da bi status Crne Gore, kao i status Kosova, morao biti riješen pod hitno, kako bi se krenulo naprijed?

VAJT: Ustavna povelja je potpisana i mislim da je u ovom momentu bolje da se i Srbija i Crna Gora drže tog dokumenta, dok ne istekne dogovoreni trogodišnji period. Mislim da je to pametnije, nego mijenjati pravila usred igre.
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG