Dostupni linkovi

Rusi jedini zainteresovani za KAP


Jedina ponuda pristigla na juče okončan tender za privatizaciju podgoričkog Kombinata aluminijuma je ponuda ruske kompanije Rusal koja je ponudila 48 i po miliona eura za 65 posto akcija Kombinata, uz obavezu da investira dodatnih 55 miliona za modernizaciju KAP-ovih fabrika, što je bio minimum investicija po Strategiji privatizacije.
Sudeći po izjavi Mihaila Banjevića, predsjednika borda direktora Kombinata, činjenica da je na tender pristigla samo jedna ponuda, u proceduralnom smislu ne mijenja nista bitno:

“Tamo ima par kilograma papira koje treba pažljivo pogledati i rok je sedam dana da se ocijeni da li ponuda “Rusal”-a zadovoljava i kad se to konstatuje na organima za privatizaciju, onda poslije toga počinju pregovori sa “Rusal”-om”.

Ruska kompanija je pored finansijske ponude prihvatila i da struju u sljedećih pet godina plaća najmanje po 20,44 eura po megavatu, pri čemu bi dvije trećine ukupnih potreba namirivala iz domaćih izvora, što je bila minimalna cijena prema strategiji privatizacije Kombinata. Detalji o socijalnom programu i razriješenju odnosa sa glavnim povjeriocima još uvijek nijesu poznati.

Najvećim povjeriocima KAP-a: švajcarskom Glenkoru, londonskoj Standard banci i podgoričkoj Vektri, krajem prošle godine KAP je dugovao oko 115 miliona dolara, a za realizaciju prodaje, mora postojati saglasnost bar dva od ova tri kreditora.

Izvršni direktor Grupe za promjene Nebojša Medojević smatra da se u narednom periodu može desiti da se "Rusal" dogovori sa "Glenkor"-om i "Standard" bankom oko reprograma dugova, a da podgorička "Vektra" ostane na cjedilu kojoj bi u tom slučaju preostalo jedino da vrši pritisak na crnogorsku Vladu da na sebe preuzme otplatu dugova Vektri, a to bi značilo opterećenje za sadašnje i buduće generacije gradjana Crne Gore:

”Može se desiti da “Vektra” blokira proces privatizacije podizanjem međunarodnih arbitraža ili na određeni način, imajući u vidu da ima dovoljno novca da angažuje veoma skupe i dobre međunarodne advokate”.

U kompaniji “Vektra” danas nijesu željeli da daju bilo kakve komentare na temu privatizacije Kombinata, a prvi čovjek KAP-a, Mihailo Banjević ipak izrazavajući izvjesno zadovoljstvo rezultatom tendera, podsjeća na prijedloge, po njegovim riječima, nekadašnjih i sadašnjih kritičara Kombinata, sa zajedničkom karakteristikom, da su posredno ili neposredno radili sa KAP-om i na taj način stekli izvjesnu imovinu, da se KAP proda za jedan cent.

"Danas je KAP sa neto deviznim prilivom od preko 155 miliona dolara, činilac koji čuva i obezbjedjuje funkcionisanje eura u Crnoj Gori.", rekao je Banjević:

“Kombinat se danas prodaje, objavljeni su ti podaci, za 48 i po miliona eura, plus najmanje 55 miliona eura za investicije i plus kreditori se moraju isplatiti. Ovaj zbir sa aktuelnim odnosom euro dolara daje 240 miliona dolara, što je neka cijena Kombinata”.

Grupa za promjene je zainteresovana i za koncesije koje Vlada može dati u vezi ekoloških aspekata privatizacije podgoričkog Kombinata aluminijuma, a naročito za energetske aspekte, odnosno, cijenu struje koja ne bi smjela da bude subvencionirana, odnosno ispod nivoa koji obezbjedjuje prostu reprodukciju plus troškovi amortizacije. Nebojša Medojević:

“Ono što mene zabrinjava jeste da je “Rusal” najavio dupliranje kapaciteta u primarnoj proizvodnji, što će značiti mnogo više zagađenja, a s druge strane, očigledno je da namjerava i da se koncentriše na povećanu proizvodnju glinice što će značiti ubrzano raubovanje crvenih boksita. Očigledno je da “Rusal” nije tu došao da razvija preradu, već hoće da koncentriše svoju strategiju na daljoj eksploataciji prirodnih resursa”.

Inače, "Rusal" je najveća ruska aluminijska kompanija, čiji je prošlogodišnji prihod bio 4,5 milijardi dolara. Firma je formirana u martu 2000. godine, a proizvodi 75 % ruskog primarnog aluminijuma, i 10% ukupne svjetske proizvodnje tog metala.

Podgorički Kombinat aluminijuma predstavlja polovinu ukupne crnogorske privrede, a njegova privatizacija je od samog početka bila obilježena žestokim polemikama, optužbama i zahtjevima za obustavom procesa.
XS
SM
MD
LG