Dostupni linkovi

Hrabrost ili pragmatičnost Save Todovića?


Nakon što je u ponedjeljak izrečena presuda Vidoju Blagojeviću od 18 i Draganu Jokiću od devet godina zatvora za njihov dio odgovornosti u masakru srebreničkih Bošnjaka 1995. godine, najteži zločin koji poznaje savremena civilizacija – genocid – potvrđen je po drugi put u ovom sudu. Prva je presuda za saučesništvo u genocidu izrečena Radislavu Krstiću, koji svoju tridesetpetogodišnju kaznu već služi u zatvoru u Velikoj Britaniji.

* * * * *

Prvo pojavljivanje u sudnici Save Todovića, koji je optužen za ratne zločine počinjene u srpskom zarobljeničkom logoru KP Dom Foča, bilo je lišeno dramatičnosti kakva obično prati izjašnjavanje optuženika o vlastitoj krivici. Premda je optužnica podignuta još 1997. godine, optuženi je zatražio da se izjašnjavanje o krivici odgodi za mjesec dana, na šta po pravilima Tribunala ima pravo:

“Časni sude, ja bih htio, ako možete, da mi date vremenski period, kako je to propisima ovog tribunala dozvoljeno, da se u kasnijem roku, znači u roku od 30 dana, izjasnim o svojoj krivici.”

Po svemu sudeći, Todović se vrlo vjerovatno neće dugo zadržati u Haagu. Kako, naime, spada u kategoriju počinilaca ratnih zločina srednjeg ili možda čak i nižeg nivoa, Todovićev će slučaj Tribunal vjerovatno vratiti Bosni i Hercegovini na procesuiranje. Tužilaštvo je to već zatražilo za ko-optuženog u ovom predmetu Mitra Raševića. Iako je predsjednik RS Dragan Čavić pohvalio njegovu predaju kao “hrabar potez”, za nekadašnjeg je zamjenika upravnika KP Doma Foča predaja Tribunalu bila elegantan način da sa sebe skine teret već godinama traženog bjegunca od pravde, te da uz to dođe do 50 hiljada maraka kojima – kako navode mediji u Bosni i Hercegovini –
Vlada iz Banje Luke nagrađuje svaku dobrovoljnu predaju.

Todović ima još jednu mogućnost: da prihvati krivicu po navodima optužnice i da po skraćenoj proceduri bude upućen na izdržavanje kazne u nekom od zapadnoevropskih zatvora. Međutim, i u tom slučaju njegovo zadržavanje u pritvoru Ujedinjenih nacija u Scheveningenu će biti kratko.

* * * * *

Višednevno svjedočenje Ratka Markovića, beogradskog stručnjaka za ustavnog pravo, u procesu Slobodanu Miloševiću, izazvalo je zbog njegovih opširnih odgovora višekratne reakcije sudaca, koji su i njega i optuženog opominjali da će se svjedočenje otegnuti unedogled ako odgovori svjedoka budu kao “lekcije na fakultetu”. I sam se Marković na kraju, istina desilo se to u momentu kad je tužba započela unakrsno ispitivanje, požalio na svoj predugi boravak u Haagu:

“Ja bih hteo da upoznam ovo Veće sa činjenicom da sam ja ovde već 15 dana. Sad se stavlja u izgled da ja i dalje ostanem ovde. Ja imam zakazanu operaciju kod urologa u Beogradu. Ja nisam očekivao da je uopšte moguće ovoliko dugo po osnovu svedočenja boraviti u jednoj stranoj zemlji. Ja jednostavno nisam u mogućnosti da toliko dugo ovde budem i da odsustvujem od svojih redovnih dužnosti za koje sam plaćen u mojoj zemlji.”

* * * * *

Pored statusnih konferencija u predmetima Milutinović, Šainović, Ojdanić i Martić – nekadašnji prvi čovjek pobunjenih hrvatskih Srba kazao je da “jedva čeka početak suđenja” – na konferenciji u predmetu Ivica Rajić rečeno je da suđenje sigurno “još neko vrijeme neće početi”. Predstavnici tužbe su rekli da su njihove predraspravne obaveze uglavnom obavljenje i da početak suđenja sad zavisi od odbrane. Rajić je, inače, optužen za napad na selo Stupni Do 1993. godine, u kojem je ubijeno najmanje 37 Bošnjaka.

* * * * *

Svjedok Nedeljko Radić započeo je svoje svjedočenje na suđenju komandantu srebreničke odbrane Naseru Oriću još prošle sedmice. Govorio je o tome kako su u prostorijama srebreničkog SUP-a zarobljeni Srbi mučeni. U nasilništvu se, kazao je on, posebno isticao izvjesni Kemo. Orićev branilac, britanski advokat John Jones, na kraju unakrsnog ispitivanja je optužio svjedoka da je zbog želje da Orića vidi osuđenog dao brojne neistinite odgovore.

JONES: Vama je rečeno, gospodine Radiću, da konzistentno lažete, da svjesno lažete, samo zato što želite da vidite Nasera Orića osuđenog pred ovim sudom. Da li se slažete s tom tvrdnjom?

RADIĆ: Ne. Ja nikad ne bih bio za to da se gospodin Naser Orić osudi. Da se mene pita, ja bih ga sad oslobodio, a na njegovo mjesto doveo gospodina Kemu. Dok sam ja bio tamo, gospodin Naser Orić nije radio ništa loše...
XS
SM
MD
LG