Dostupni linkovi

Pristupanje EU pred Saborom i Vladom


Govoreći danas na sjednici Vlade, premijer Ivo Sanader bio je vrlo zadovoljan činjenicom da su jučer sve stranke u Parlamentu koncenzusom usvojile izjavu i deklaraciju Vlade i Sabora o početku pregovora sa Evropskom unijom. Sanader je pozvao ministre u svojoj Vladi da ubrzaju opsežne poslove oko usklađivanja hrvatskih zakona s onima u Evropskoj uniji. Radi se o trideset i šest “evropskih zakona” o čemu je danas otvorena rasprava u hrvatskom Saboru. Sanader smatra kakao je nužno što prije završiti taj dio posla kako bi pregovori s Evropskom unijom mogli biti okončani u planiranom roku:

“Kada pregovori započnu moramo pokazati da smo spremni i sposobni završiti posao za dvije i po godine, znači tijekom 2007. godine.”

Glavni hrvatski pregovarač s Evropskom unijom, Vladimir Drobnjak, kaže kako već sredinom veljače kreće nova pripremna runda za početak pregovora, usporedba koliko je u Hrvatskoj zakonodavstvo usklađeno sa onim iz Evropske unije. Hrvatska će s Evropskom unijom pregovarati o 36 poglavlja, pri čemu će službeno biti uručeni 2. veljače, kaže Drobnjak:

“Nakon uporedbe imati ćemo puno jasniju sliku naših konkretnih obaveza: što je pred nama, što možemo, što ne možemo, što trebamo, što nam odgovara, a što ne, i u kojim područijima ćemo tražiti specifičnu poziciju za nas.”

Riječ je o velikom poslu, pogotovo što će u nekim poglavljima rasprave pregovori trajati i više tjedana. Premijer Sanader misli da će se pregovori, kada započnu, dobro odvijati i da bi već do sredine godine dio posla mogao biti obavljen:

“Praktički mi od 17. ožujka do konca luksemburškog presjedanja unijom, do konca lipnja, u tih tri i po mjeseca, možemo zatvoriti nekoliko poglavlja.”

Sanader je naglasio kako će Vlada učiniti sve da pregovori doista počnu 17. ožujka. Kao što je poznato, taj datum nije siguran jer nad Hrvatskom još uvijek ledbi slučaj Gotovina, a jedan od uvijeta za početak pregovora je puna suradnja Zagreba s Haškim sudom.
XS
SM
MD
LG