Dostupni linkovi

Isplatio se “Zlatni medvjed”


Svjetski skijaški kup u Zagrebu i Hrvatskoj, po prvi puta u gotovo četrdeset godina njegovog održavanja. Po prvi puta na zagrebačkoj gori, po prvi puta u neposrednoj blizini neke evropske metropole. Crveni spust na sjevernoj strani zagrebačke gore, dakle prema Zagorju, produljen je i uređen. Napravljena je akumulacija vode za izradu umjetnog snijega koji je, kažu poznavatelji, za skijanje bolji od pravog. Ekolozi su se bunili, ali sve se utišalo kada su nadležni obećali da se neće dodatno devastirati Medvednicu, zelena pluća Zagreba. I tako je danas slalom Svjetskog skijaškog kupa za žene. Bude li sve u redu, Zagreb će dobiti i muško skijanje, kažu poznavatelji. Ovo je jedna od rijetkih stvari u Hrvatskoj oko kojih postoji prilična razina slaganja sviju. Nenad Pavlica, urednik sportske redakcije popularnog Radija 101:

“U svakoj utrci se natječu najbolje skijašice i uvijek dolaze one najbolje i najspremnije. S druge strane, dobiti ćemo 120 skijaških dana za građane na Sljemenu. To je fenomenalna stvar. Ako se već trebaju trošiti novci iz zagrebačkog proračuna, neka se troše na ovakve stvari koje će koristiti ljudima.”

Kolega Pavlica sa nama razgovara sa same staze na vrhu zagrebačke gore. Ukupni troškovi bili su 18 milijuna kuna, nešto ispod dva i po milijuna eura. Nenad Pavlica kaže kako je vrijedilo:

“Ja sam subjektivan. Za sve one koji skijaju i koji vole prirodu i snijeg, ovo je čisti dobitak, pogotovo ako bude tih 120 dana skijanja. Morate priznati da je Sljeme bilo totalno zapušteno. Za djecu niste imali nikakav sadržaj. Nadam se da će ovo konačno oživiti Sljeme.”

Takvu ocjenu dijele i Zagrepčani u jednoj blic anketi koju smo danas proveli:

“Jako je lijepo.”

“Mislim da je vrijedilo utrošiti 18 milijuna kuna.”

“Ako ćemo dovoljno zaraditi, onda vrijedi.”

“Nije loše, pogotovo ako ovo bude dobra reklama za Hrvatsku i ako će Hrvatska zaraditi na tome. To nam je važno.”

“Sviđa mi se, a da li je vrijedilo uložiti tolike pare, vidjeti će se kasnije.”

Zagreb je sav u znaku Svjetskog skijaškog kupa. Sinoć i danas slavi se po gradskim ulicama. Sportašice su smještene u najboljim zagrebačkim hotelima sa pet zvjezdica. Novčane nagrade veće su nego igdje drugdje. Ulicama središta grada šeću i četiri zlatna medvjeda, maskote Svjetskog skijaškog kupa. Jedan od njih dao je i popsebnu izjavu za radio Slobodna Evropa:

“Danas sam na cesti od dvanaest sati, a prije toga sam bio u hotelu u pratnji skijaške ekipe. Ljudi se smiju i zadovoljni su. Slikaju se sa mnom. Malo mi je vruće u ovom kostimu, ali inače mi je dobro. Uveseljavam ljude i mamim im osmjeh na lice pa mi je dobro.”

* * * * *

Finkinja Tanje Poutiainen pobjednica je sljemenskoga “Zlatnog medvjeda”, prve slalomske utrke Svjetskog kupa održanog u Hrvatskoj. Domaće skijašice Nika Fleiss i Ana Jelušić osvojile su osmo, odnosno deveto mjesto i time ublažile razočaranje više od 20.000 gledatelja odustajanjem Janice Kostelić u prvoj vožnji.
XS
SM
MD
LG